За останні 8 місяців спостерігається тенденція зростання кредитного портфеля бізнесу - НБУ

За останні 8 місяців спостерігається тенденція зростання кредитного портфеля бізнесу - НБУ

Укрінформ
У Національному банку констатують, що упродовж останніх восьми місяців триває тенденція зростання кредитного портфеля бізнесу, а кредитні апетити банків збільшуються.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ у Фейсбуці.

"Упродовж останніх восьми місяців триває тенденція зростання кредитного портфеля бізнесу. Кредитні апетити банків збільшуються: близько 70-80% заявок позичальників задовольняються. Збільшуються обсяги й роздрібного кредитування та іпотеки. Натомість ставки знижуються, зокрема у 2023 році – майже на 3%", - йдеться в повідомленні.

Щоб підтримати ці тенденції, НБУ розробляє Стратегію розвитку кредитування, яка передбачатиме вирішення проблеми з NPL, відновлення спроможності позичальників, стимулювання локалізації виробничих потужностей, яких потребує оборона і нацбезпека.

Ведеться також робота з оновлення дизайну програми "5-7-9%". На думку НБУ, вона має зосереджуватися на кредитній підтримці інвестиційного сегмента, а також передбачати підтримку деокупованих територій та пріоритетних галузей.

У Нацбанку вважають, що зниження облікової ставки з 15 березня – це один із компонентів, який підтримає розвиток кредитування.

Читайте також: Ощадбанк та Нібулон домовились про реструктуризацію кредитного портфеля

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2022 року Національний банк різко підвищив облікову ставку - з 10 до 25%. З 27 липня 2023-го ставку знизили до 22%, з 15 вересня - до 20%, а з 27 жовтня того ж року ставку рефінансування встановили на рівні 16%, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт. З 15 грудня ставку знизили ще на 1% - до 15% річних. З 15 березня 2024 року Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку до 14,5%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-