Енергокомпанії не публікують фінзвітність попри відсутність заборони - експерти

Енергокомпанії не публікують фінзвітність попри відсутність заборони - експерти

Укрінформ
Попри відсутність прямої заборони на публікацію фінансової звітності, енергетичні компанії не оприлюднюють відповідні документи.

Про це йдеться у звіті "Індекс прозорості енергетики-2023", підготовленому аналітичним центром DiXi Group, передає Укрінформ.

"Незважаючи на відсутність прямої директивної заборони щодо публікації і тимчасового скасування відповідальності за неподання чи несвоєчасне подання звітності упродовж дії воєнного стану, більшість компаній у вибірці уже другий рік поспіль не публікують актуальну фінансову звітність, підготовлену за МСФЗ, та аудиторські висновки до неї", - йдеться у звіті.

Крім того, частина компаній закрила доступ і до фінансової звітності за попередні періоди. Згідно зі звітом, лише три компанії з досліджуваної вибірки продовжили публікацію актуальної фінансової звітності.

"Вважаємо, що неоприлюднення фінансової звітності може бути виправдане лише у випадках, коли її формування є ускладненим чи неможливим внаслідок розташування окремих структурних підрозділів компанії у районах проведення бойових дій у період дії воєнного стану", - наголошується у звіті.

В інших випадках експерти наполягають на відновленні доступу до фінансових звітів, принаймні, за періоди до 2022 року.

Читайте також: Енергосистема України має суттєвий запас міцності - експерт

Окремо експерти звернули увагу, що навіть державні енергетичні компанії припинили публікувати окремі нефінансові звіти, підготовлені за міжнародними стандартами. До повномасштабного вторгнення державні компанії демонстрували лідерство в оприлюдненні нефінансових звітів.

Під час підготовки звіту "Індекс прозорості енергетики-2023" аналізувалася публікація звітності 20 енергетичних компаній, які у 2020 році увійшли до останнього актуального рейтингу платників податків та є підприємствами, що становлять суспільний інтерес. Зокрема, йдеться про Укрнафту, Групу Нафтогаз, Оператора ГТС України, Укренерго, Енергоатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-