Війна в Україні та погіршення відносин РФ із Заходом обмежили діяльність Газпрому - розвідка Британії

Війна в Україні та погіршення відносин РФ із Заходом обмежили діяльність Газпрому - розвідка Британії

Укрінформ
Російське вторгнення в Україну та погіршення відносин Росії із Заходом серйозно обмежили діяльність Газпрому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки у соцмережі X.

У зведенні йдеться, що російський газовий монополіст «Газпром» отримав найбільший річний збиток за останні 25 років. Торік прибутки Газпрому впали приблизно на 30%, що призвело до річного чистого збитку у розмірі близько 629 мільярдів рублів (6,9 мільйона доларів США).

«Російське вторгнення в Україну у 2022 році та подальше погіршення відносин Росії із Заходом серйозно обмежили діяльність Газпрому. Нездатність Газпрому повністю переорієнтувати свій експорт і відмовитися від залежності від європейських ринків, ймовірно, надалі обмежуватиме його прибутки щонайменше до 2030 року», – вважають експерти розвідки.

У британському оборонному відомстві зазначили, що хоча Газпром зміг переорієнтувати частину своєї торгівлі на альтернативні ринки, вони, ймовірно, становитимуть лише від 5% до 10% втрачених європейських продажів у 2023 році.

«Дуже ймовірно, що збільшення майбутніх продажів залежатиме від будівництва нових експортних інфраструктурних об’єктів, таких як газопровід «Сила Сибіру 2», – підкреслили аналітики.

Читайте також: Нафтогазовому сектору РФ бракує майже 40000 співробітників через війну - Bloomberg

В Міноборони Сполученого Королівства зазначили, що високе оподаткування прибутків Газпрому у 2022 та 2023 роках майже напевно зменшило здатність і стимули для компанії інвестувати в експансію на альтернативні ринки. У минулому році Газпром сплатив до російського бюджету приблизно 2,5 трильйона рублів (28 мільйонів доларів США), що становить близько 9% від загальних державних доходів.

«Російський уряд планує і надалі збільшувати податкове навантаження на Газпром у 2024 році, що, ймовірно, вплинуло на рішення компанії скоротити свої інвестиції на цей рік приблизно на 15%», – підсумували у розвідці.

Як повідомлялося, 3 травня російський газовий монополіст «Газпром» прозвітував про перші за 25 років збитки за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-