Норвезький Equinor витіснив із Європи колишнього лідера Газпром - Bloomberg

Норвезький Equinor витіснив із Європи колишнього лідера Газпром - Bloomberg

Укрінформ
Постачання газу в Європу знову залежить від нафтогазового норвезького гіганта Equinor, який зайняв місце колишнього лідера – російського монополіста «Газпром».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Норвезький нафтовий гігант Equinor вийшов на лідируючу позицію на європейському ринку, яка раніше належала російському «Газпрому».

Зараз Норвегія постачає 30% газу в країни Євросоюзу, тоді як «Газпром» забезпечував близько 35% усього газу в Європі до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Із понад 109 мільярдів кубометрів природного газу, експортованого скандинавською країною в Європу минулого року, приблизно дві третини продавав Equinor.

«Оскільки ціни на газ у Норвегії вищі, ніж у Росії, після скорочення російського експорту виникло певне обурення через те, що Норвегія отримує вигоду за рахунок Європи», – йдеться у матеріалі.

Водночас агенція пише, що нова роль Норвегії як постачальника газу в Європу є дуже прибутковою. Так, у 2022 році експорт газу сягнув рекордної позначки у 1,4 трильйона крон (130 мільярдів доларів США), але з іншого боку це поставило під сумнів «зелене» майбутнє Норвегії.

Зазначається, що зростаюча актуальність Equinor у Європі привернула увагу минулого літа, коли компанія оголосила про продовження технічного обслуговування деяких з її найбільших газових об’єктів. За кілька хвилин ціни на газ зросли майже на 20%. Реакція була особливо інтенсивною, оскільки трейдери переважно робили ставку на те, що ціни впадуть.

Читайте також: Енергетична компанія Equinor остаточно вийшла з російського ринку

«Млявий попит і той факт, що запаси газу в регіоні будуть заповнені до кінця літа, привели їх до думки, що Європа нарешті подолала найгірший (період – ред.) енергетичної кризи», – пише Bloomberg і додає, що незвично спекотна погода на континенті, яка зазвичай збільшує споживання енергії, посилила занепокоєння.

Як повідомлялося, на початку травня російський газовий монополіст «Газпром» прозвітував про перші за 25 років збитки за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-