Рада ЄС дала «зелене світло» на виплати з Українського фонду

Рада ЄС дала «зелене світло» на виплати з Українського фонду

Укрінформ
Рада ЄС ухвалила сьогодні позитивне рішення з оцінки «Українського плану» відновлення та реформ, що був представлений в рамках імплементації Українського фонду в багаторічному бюджеті на 2024-2027 роки, що відкриває шлях для здійснення виплат для підтримки України з використанням цього фінансового інструменту. 

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради. 

«Рада ЄС сьогодні ухвалила виконавче рішення, яке надає позитивну оцінку «Українського плану», в якому викладені наміри уряду України щодо відновлення, відбудови та модернізації країни, а також щодо реформ, які вона планує здійснити в частині процесу розширення (ЄС - ред.) протягом наступних чотирьох років. Рада ЄС, зокрема, дійшла висновку, що завдяки цьому плану Україна виконує передумови для надання підтримки в рамках Українського фонду (до 50 мільярдів євро, і що віднині регулярні платежі можуть розпочатися», - йдеться у повідомленні. 

Як зазначається, ЄС здійснюватиме відповідні платежі для України за результатами імплементації погоджених реформ та кількісних та якісних показників у реформах та інвестиціях, які будуть спрямовані на реалізацію великого потенціалу країни з економічного зростання, забезпечення стійкої макроекономічної стабільності, на покращення фіскальної ситуації, а також на підтримку подальшого руху України до інтеграції в ЄС. Всі такі кількісні та якісні кроки мають бути здійснені до кінця 2027 року.

До того, фінансова підтримка для України за «Українським планом» надаватиметься за передумови, що Україна продовжуватиме дотримуватися та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, та гарантуватиме дотримання прав людини. Така фінансова підтримка також залежатиме від зміцнення верховенства права, забезпечення незалежності судової системи, від посилення реформ в системі державного управління, а також від ефективної боротьби з корупцією, - як наголошується, «особливо з корупцією високого рівня», - та протидії відмиванню грошей.

«Сьогоднішнє рішення надасть Європейській комісії можливість виплатити до 1,89 мільярда євро попереднього фінансування, поки не розпочнуться регулярні платежі, що пов’язані із імплементацією індикаторів реформ та інвестицій, відповідно до Українського плану», - йдеться у документі.

Читайте також: Євросоюз остаточно ухвалив план для програми Ukraine Facility - Шмигаль

За оцінкою Європейської комісії, якщо всі запропоновані в Українському плані реформи та інвестиційні програми будуть успішно виконані, ВВП України може зрости на 6,2 відсотки до 2027 року, та на 14,2 відсотки – до 2040 року. Це також дозволить скоротити боргові зобов'язання на близько 10 відсоткових пунктів від ВВП до 2033 року.

Як повідомлялося, Український фонд в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки набув чинності з 1 березня 2024 року. Відтоді Україна вже отримала з використанням цього інструменту 6 мільярдів євро в рамках так званого перехідного фінансування.

Рішення про створення такого фонду в обсязі 50 мільярдів євро Європейська рада прийняла 1 лютого поточного року. Український фонд, що складається із грантів та кредитів, що виплачуватимуться протягом наступних чотирьох років, має на меті сприяти макрофінансовій стабільності, а також процесам відновлення, відбудови та реформ в Україні, зокрема, в рамках її підготовки до членства в ЄС.

У рамках імплементації Українського фонду уряд України 20 березня представив на розгляд ЄС Український план, який містить головні напрямки відбудови та реформ в країні. Європейська комісія у своїх висновках від 15 квітня поточного року підтвердила, що Український план відповідає регуляторним правилам, за якими був утворений Український фонд в багаторічному бюджеті ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-