Україна морським коридором експортувала вже 50 мільйонів тонн вантажів

Україна морським коридором експортувала вже 50 мільйонів тонн вантажів

Укрінформ
Українським морським коридором за 9 місяців експортовано 50 мільйонів тонн вантажів.

Про це повідомляє Адміністрація морських портів України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Починаючи з першого судна Joseph Shulte, що вийшло Українським коридором 16 серпня 2023 року, українські чорноморські порти переробили цей рекордний об’єм вантажів незважаючи на постійні атаки ворога на нашу критичну інфраструктуру. Це 1737 оброблених суден!", - йдеться у повідомленні.

У Мінвідновленні додали, що завдяки об'єднаним зусиллям уряду, Адміністрації морських портів України, міжнародних партнерів та всіх робітників портової галузі, вдалося налагодити стабільний експорт української агропродукції морем.

У квітні Україна експортувала найбільший обсяг зернових та олійних культур з початку повномасштабного вторгнення – 6,6 млн тонн. З яких приблизно 5,2 млн т із загального експорту зернових та олійних культур було відправлено із чорноморських портів України, порівняно із піком у 4,2 млн тонн за Чорноморською зерновою ініціативою у жовтні 2022 року.

Читайте також: Україна стала більше перевозити зернових морем, аніж суходолом - Укрзалізниця

На думку експертів, це демонструє здатність України здійснювати експорт в односторонньому порядку через свій судноплавний коридор у Чорному морі.

У Міноборони Британії підкреслили, що поставки з України мають життєве значення для глобальної продовольчої безпеки. В період з липня 2023 року до червня 2024 року експорт зерна з України становитиме близько 9,7% від світового експорту зерна.

Аналітики зазначили, що хоча експорт сільськогосподарської продукції майже напевно залежить від чорноморських портів, на які припадає близько 78% обсягу експорту, інші маршрути використовуються і досі.

Зокрема Україна продовжує експортувати зернові та олійні культури річкою Дунай (близько 15% обсягів), залізницею (близько 6% обсягів) та автотранспортом (менш як 1% обсягу).

Читайте також: В Анкарі обговорили, як досягти стабільності у постачанні продовольства в умовах війни Росії проти України

Як повідомлялося, в Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID) прогнозують зростання експорту зернових з України на 15%.

Фото: TRT Haber

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-