В аграрному комітеті ВР спрогнозували цьогорічний врожай зернових та олійних

В аграрному комітеті ВР спрогнозували цьогорічний врожай зернових та олійних

Укрінформ
Україна цього року збере від 74 до 75 млн тонн зернових та олійних культур.

Такий прогноз на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ зробив член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

За його словами, українські селяни, незважаючи на проблеми, змогли засіяти максимум можливих площ у регіонах, де це дозволяла ситуація з безпекою.

“З огляду на стан озимих і ярих посівів, можна спрогнозувати загальний цьогорічний врожай зернових та олійних культур на рівні 74-75 млн т. Може бути й більше - все залежатиме від погодних умов. Головне - без втрат зібрати та зберегти вирощене”, - сказав парламентарій.

При цьому він нагадав, що й торік прогнози врожаю не раз переглядали в бік збільшення.

Водночас структура посівів цього року дещо змінилася.

“Зокрема, скоротилися площі під пшеницею, якої, орієнтовно, зберемо на 2-2,5 млн т менше, ніж минулого року. Зменшилися й посіви кукурудзи. Натомість посіяли більше, ріпаку, соняшнику та сої”, - розповів Соломчук.

Читайте також: Українські аграрії засіяли вже понад 98% запланованих площ зернових

Він також спрогнозував активізацію експорту олійних та зернових з України після збирання нового врожаю, адже майже все минулорічне збіжжя, яке планувалося продати за кордон, уже вдалося вивезти.

Як повідомлялось, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на початок червня на підконтрольній території засіяно понад 7 млн га олійних та більше 5,5 млн га зернових та зернобобових культур. Зокрема, кукурудзу посіяли на площі 3,9 млн га, ячмінь – 783 тис. га, пшеницю – 253 тис. га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-