Перезапуск росіянами ЗАЕС не буде безпечним, і вони це розуміють - Гроссі

Перезапуск росіянами ЗАЕС не буде безпечним, і вони це розуміють - Гроссі

Укрінформ
МАГАТЕ та Росія сходяться на думці, що у нинішніх умовах перезапуск окупованої Запорізької АЕС не є ані доцільним, ані безпечним.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі під час пресконференції у понеділок у Відні.

"Щодо Калінінграда, то я б не говорив про те, що Росія хоче запустити (ЗАЕС – ред.), а я намагаюся завадити їй це зробити. Це було б несправедливо і неправильно. Але очевидно, що була інформація, ознаки, які вказували на те, що такий намір був. Тож я одразу відреагував на ці речі. Я сказав: "Ну, добре. Гаразд, яка тут ідея? Чи є часові рамки?". Тож я думаю, що технічні розмови дозволили нам зрозуміти, що вони (росіяни – ред.) дійсно мають намір використовувати цю станцію, але вони визнають, скажімо так, що ми сходимося або маємо однакову точку зору, що на даний момент це було б непрактично і, можливо, навіть небезпечно", - сказав Гроссі, коментуючи свою зустріч 28 травня у Калінінграді з російською міжвідомчою делегацією.

Водночас він вказав на те, що дискусії у Калінінграді не слід характеризувати "як формальну домовленість". "Це була технічна дискусія, але зі збігом у тому сенсі, що за нинішніх обставин перезапуск, поступовий або одночасний, або декількох блоків, був би недоцільним. Причинами цього є, по-перше, звичайно, військові дії, які все ще тривають в регіоні. А по-друге – ситуація навколо зовнішнього енергопостачання", - зазначив Гроссі.

За його словами, російська сторона наразі розуміє "недоцільність" перезапуску ЗАЕС.

"Я думаю, що висновок, і я був радий відзначити, що це єдиний висновок російського менеджменту, полягає в тому, що за нинішніх обставин це було б недоцільно. Ідея, звичайно, у них є – перезапустити в якийсь момент. Вони не планують виводити цю атомну електростанцію з експлуатації", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

Читайте також: Укренерго відновило роботу однієї з ліній живлення ЗАЕС

Він наголосив на тому, що спочатку в районі ЗАЕС не повинно бути жодної військової активності, а також забезпечено стабільне зовнішнє електропостачання і проведено важливі ремонтні роботи.

Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС уперше із кінця 2022 року всі шість реакторів перевели у режим «холодний зупин». Четвертий блок станції перевели у цей режим вранці 13 квітня.

ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-