Невеликі об’єкти електрогенерації будуть приєднуватися до мереж за спрощеною процедурою - Шмигаль

Невеликі об’єкти електрогенерації будуть приєднуватися до мереж за спрощеною процедурою - Шмигаль

Укрінформ
Невеликі об’єкти генерації електроенергії будуть приєднуватися до мереж за спрощеною процедурою.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Укрінформ.

"Ми спрощуємо всі процедури: підключення до мереж, приєднання, завезення. Ми прийняли постанову №547, і нові генеруючі децентралізовані невеликі установки, які забезпечують споживачів, соціальні заклади тепловою і електричною енергією будуть приєднуватися до електричних мереж за спрощеною процедурою", - сказав Шмигаль.

Так, якщо раніше необхідно було отримувати дозвіл на землевідведення, земельну ділянку, реєстрацію в держземкадастрі тощо, зараз достатньо отримати дозвіл власника ділянки, що займає 2-3 дні.

За словами Шмигаля, будівництво таких об’єктів зараз займає дні, а не роки чи місяці.

"Довідки щодо приєднання до мереж, наприклад, раніше три місяці процедура займала, зараз ми встановили не більше 30 днів. Підготовка і подання відповідей, наприклад в НКРЕКП, раніше було 10 днів, зараз ми встановили 2 дні. Працюємо з НКРЕКП, Нацбанком України, Міненергетики", - розповів Шмигаль.

Також, як анонсував глава уряду, буде ухвалено рішення про дозвіл на збереження до 10 тонн дизеля при великих дизель-генераторах на 1 МгВТ, які встановлені при лікарнях, інших об’єктах, безліцензійне зберігання у разі наявності генератора великої потужності, що має полегшити ситуації щодо генерації на місцях.

Читайте також: В Україні відзавтра вводять новий порядок застосування графіків погодинних відключень

Також, як нагадав він, у парламенті на опрацюванні є два законопроєкти щодо скасування податку на додану вартість та ввізного мита на будь-які обʼєкти або будь-яке обладнання для генерації, починаючи від сонячних панелей і завершуючи запчастинами для обладнання, яке виготовляється в Україні.

"Окрім цього, готується рішення про пріоритетність енергетичних товарів при проходженні митниці. Не має займати проходження більше 1 дня, коли везуть люди, то взагалі не мають стикатися з митними процедурами", - сказав Шмигаль.

Також триває підготовка програм для бізнесу в межах програми 5-7-9.

"Щоб відсотки були в межах 5-9% по енергетичному обладнанню. Окремо Нацбанк приймає рішення щодо заставної вартості енергетичного обладнання. Тобто Нацбанк прийме збільшення коефіцієнтів і обладнання, яке купує бізнес, повністю буде йти в заставу, не потрібно буде додаткової застави. Там коефіцієнт буде стояти 0,9, 90% вартості обладнання буде вважатися банками заставою", - сказав Шмигаль.

Окрім цього, як додав глава уряду, готується рішення НБУ, що відсоток по кредитах для будь-якого енергетичного обладнання не може перевищувати облікову ставку НБУ, тобто 13,5%.

Прем’єр наголосив, що невеликі об’єкти генерації менш вразливі для російських атак, і руйнування одного чи кількох з них не має суттєво вплинути на енергопостачання, оскільки замінити їх дешевше і швидше.

Читайте також: Після ремонту енергоблоків АЕС Одещина матиме світло до 10 годин на добу - Кіпер

Це, за його словами, газові турбіни, когенераційні установки, газопоршневі турбіни, генератори, сонячні панелі, батареї для збереження електроенергії. Все це, як додав прем’єр, партери готові надавати в якості допомоги.

"Тобто кожна громада, муніципалітет, кожне підприємство може сьогодні долучитися до такої децентралізованої генерації як для власних потреб, так і для передачі в мережу, якщо є надлишок такої генерації в таких децентралізованих невеликих установках", - сказав Шмигаль.

Він нагадав , що уряд провів низку зустрічей з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, міжнародними фінансовими корпораціями, була підписана низка угод і меморандумів на підтримку енергетичної сфери України.

Шмигаль наголосив, що на те, щоб побудувати нову енергетичну інфраструктуру підуть роки, а "відновлення займає менше часу. Але треба усвідомити, що цей рік: літо, осінь, зиму, ми будемо жити в достатньо складних умовах. Треба це вже сьогодні усвідомлювати і приймати", - резюмував глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-