Мінагрополітики презентувало стратегію розвитку сільського господарства в Україні до 2030 року

Мінагрополітики презентувало стратегію розвитку сільського господарства в Україні до 2030 року

Фото
Укрінформ
Міністерство аграрної політики підготувало проєкт Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2030 року, яка стане дороговказом для аграрного сектору на шляху євроінтеграції.

Про це повідомив в.о. міністра з питань аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час презентації документа, передає кореспондент Укрінформу.

Мінагрополітики презентувало стратегію розвитку сільського господарства в Україні до 2030 року/Фото: minagro.gov.ua

«Метою розроблення та реалізації Стратегії є підготовка аграрного сектору до вступу України в ЄС, забезпечення сталого розвитку сільського господарства і сільських територій та створення сприятливих умов для досягнення стратегічних цілей щодо формування конкурентоспроможного, стійкого та диверсифікованого аграрного сектору країни. Після вступу до ЄС ми мусимо орієнтуватися на засади європейської аграрної політики», - сказав Висоцький.

Тому одне із завдань цього документа - максимально наблизитися і підготуватися до реалій європейського ринку, закріпити ці орієнтири, щоб усім в Україні були зрозумілими кроки, які здійснюватиме держава в аграрному секторі.

Очільник міністерства зазначив, що сьогодні тривають експертні обговорення документа, і вже на осінь планується винести його на розгляд уряду України. Ухвалити Стратегію планується до кінця 2024 року.

Читайте також: Площа зрошуваних земель в Україні скоротилась ушестеро - експерт

Як підкреслили автори проєкту, на євроінтеграційному шляху Україна вже досягла прогресу в деяких сферах сільгоспвиробництва, перероблення та виробництва харчових продуктів, контролю за безпечністю та якістю продукції, впровадженні санітарних заходів. Також відбулися зміни у фінансовій та бюджетній політиці, насамперед через узгодження законодавства та запуск Державного аграрного реєстру.

Проте повномасштабна війна вимагає певного коригування цих кроків.

«Інтегруючи наш аграрний сектор у Європейський Союз, неможливо враховувати тільки напрямки, актуальні для європейських країн. В першу чергу нам треба враховувати виклики, актуальні для нас, що пов’язані з війною. Масштаб цих викликів, на жаль, на десятиліття», - додав Висоцький.

Так, розробники Стратегії врахували погіршення ситуації з національною та світовою продовольчою безпекою через зміну логістики, обсяг замінованих та забруднених земель, знищення зрошувальних та дренажних систем, насамперед через підрив греблі Каховської ГЕС, а також загальне скорочення виробництва в Україні та експорту продовольства.

Очікується, що на основі Стратегії буде розроблена першочергова програма розвитку сільського господарства та сільських територій на період 2024 - 2027 років, яка запропонує конкретні реформи та інвестиційні заходи.

Читайте також: Уряд ухвалив рішення про грантову підтримку малих агровиробників

Джерелом витрат на здійснення заходів, передбачених проєктом, визначено державний бюджет. У 2024 році на ці цілі запропоновано виділити понад 1 млрд грн; згодом видатки планується збільшити до близько 1% ВВП агропромислового комплексу.

Реалізація запропонованих заходів, на думку авторів Стратегії, до 2030 року сприятиме поверненню в обробіток 17,4% сільгоспземель, недоступних станом на червень 2024-го; збільшення частки переробленої сільськогосподарської сировини до 38,8% з нинішніх 20,1% та до 50% - її частки в експорті у грошовому еквіваленті.

Також очікується, що у рослинництві прибуткових підприємств до 2030 року стане близько 95% від загальної кількості, у тваринництві - до 85%.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики підготувало проєкт Водневої стратегії до 2050 року, яка передбачає нарощування виробництва водню в Україні до 1,3 млн т у 2035 році та до 3,0 млн т – у 2050 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-