Україна з початку року експортувала понад 400 тисяч тонн цукру - Мінагрополітики

Україна з початку року експортувала понад 400 тисяч тонн цукру - Мінагрополітики

Укрінформ
З початку 2024 року Україна експортувала 421,8 тис. тонн цукру, зокрема, в країни ЄС – 301 тис. тонн.

Про це йшлося на засіданні робочої групи з розвитку цукрової галузі під головуванням виконувача обов’язків міністра агрополітики Тараса Висоцького, повідомляє Укрінформ із посиланням на Мінагро.

На засіданні обговорили питання дотримання умов Меморандуму про взаєморозуміння між Мінагрополітики та «Укрцукром» і виконання урядової постанови щодо встановлення нульової квоти на експорт цукру до ЄС, яка запрацювала з 1 червня.

“Загалом з початку дії Меморандуму (з вересня 2023 року) було реалізовано 665 тис. тонн цукру. У травні 2024 року українські підприємці всього продали 158,5 тис. тонн. З них експортовано 110,5 тис. тонн, в тому числі 72 тис. тонн до країн ЄС”, - зазначається в повідомленні.

На внутрішньому ринку реалізовано понад 48 тис. тонн, у середньому по 24,6 грн за кілограм.

Міністерство аграрної політики та продовольства і Національна асоціація цукровиків України («Укрцукор») підписали Меморандум про взаєморозуміння в листопаді 2023 року. Згідно з документом, врегульовуються обсяги експорту цукру в розмірі 750 тис. тонн на маркетинговий рік на основі попереднього балансу попиту і пропозиції в 2023/2024 маркетинговому році.

Читайте також: Україна зупинила експорт цукру до Євросоюзу

Як повідомлялося, з 5 червня запрацювали оновлені правила безмитної та безквотної торгівлі агропродукцією з ЄС, що діятимуть рік. На деякі агропродукти встановлені квоти з розрахунку середнього показника врожаю за другу половину 2021 року та 2022-2023 роки. Це стосується шести видів продукції: цукру, яєць, м'яса птиці, кукурудзи, крупи, меду.

На експорт цукру до ЄС квота на рівні 262 тис. тонн вже вичерпалась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-