У Берліні обговорили міжнародне співробітництво з Україною в енергетичній галузі

У Берліні обговорили міжнародне співробітництво з Україною в енергетичній галузі

Укрінформ
Міжнародне співробітництво має бути в основі трансформації енергетичного сектору України, а він – ключем до відбудови та шляху країни до членства в ЄС.

Про це йшлося під час дискусії з питань майбутнього українського енергетичного сектору, що відбулася у Берліні напередодні Конференції з відновлення України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дискусія високого рівня була організована Європейсько-українським центром енергетичного переходу (EUETH) та фокусувалася на необхідності тісної співпраці між українськими, європейськими та трансатлантичними партнерами з метою забезпечення швидкого впровадження реформ, необхідних Україні для відновлення функціонуючого енергетичного ринку, узгодження з правилами ЄС та досягнення власних кліматичних цілей.

«З початку неспровокованої та невиправданої агресії Росії ЄС продемонстрував непохитну підтримку України та зробив значні кроки, щоб наблизити Україну до Європи. Спираючись на вже прискорену ринкову інтеграцію української енергетичної системи, енергетичний сектор стане ключовим рушієм інтеграції України до Європейського Союзу та трансформації як європейської, так і української економік. Залучаючи відповідні зацікавлені сторони і поширюючи передовий європейський і світовий досвід, такі платформи, як EUETH допомагають побудувати міст до спільного енергетичного майбутнього», - зауважив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

Віцепрезидентка компанії Breakthrough Energy (Європа) Енн Меттлер своє чергою підкреслила, що агресія Росії стала тривожним дзвінком для всієї Європи про те, що європейцям потрібно подвоїти інвестування в перетворення чистої енергії.

«Україна з її кваліфікованою робочою силою та багатими відновлюваними та мінеральними ресурсами готова стати ключовим чинником цієї трансформації – якщо ми маємо передбачливість почати планувати зараз. Розробляючи низку передових технологічних проєктів і підтримуючи економічну та політичну інтеграцію України в ЄС, ми можемо розпочати перше в світі «зелене» післявоєнне відновлення», – сказала Меттлер.

Читайте також: Заступник міністра енергетики України розповів у Берліні про втрати генерації через атаки РФ

Один із керівників центру Саймон Шефер-Страдовскі запевнив, що довгострокова співпраця з міжнародними партнерами та ключовими зацікавленими сторонами має посісти центральне місце в зусиллях України з відновлення інфраструктури та декарбонізації енергопостачання.

«EUETH має на меті підтримати цей процес шляхом розбудови потенціалу для необхідних правових та економічних реформ і сприяння середовищу для обміну між органами влади, компаніями та дослідниками», — запевнив він.

До учасників заходу звернувся по відеозв’язку Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він поінформував, що внаслідок останніх російських ракетно-безпілотних обстрілів було пошкоджено 42 енергоблоки загальною потужністю майже 9,2 ГВт.

«Ось чому підтримка наших партнерів має вирішальне значення для виживання та стабільності нашого енергетичного сектору. Попри війну, яка триває, Україна активно працює над модернізацією енергетичного сектору відповідно до європейських стандартів. Для нас важливо провести післявоєнну реконструкцію відповідно до концепцій Build Back Better і Build Back Greener», - сказав Шмигаль, який подякував партнерам і висловив упевненість, що мета росіян – занурити Україну «в повну темряву та відчай» - ніколи не буде реалізована.

Читайте також: В Україні може виникнути дефіцит коштів на декарбонізацію і «зелене» відновлення - Dixi Group

Глава уряду також наголосив на зацікавленості України у використанні нових технологій в енергетичному секторі, адже інновації зроблять нас більш стійкими та менш вразливими до атак.

У дискусії взяли участь керівники провідних українських енергокомпаній.

Як повідомлялося, тема енергетики буде обговорюватися докладно також на Конференції з відновлення 11-12 червня.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-