Українські та японські компанії підписали 23 меморандуми про співробітництво

Українські та японські компанії підписали 23 меморандуми про співробітництво

Укрінформ
Україна та Японія поглиблюватимуть співпрацю секторах економіки.

Таких секторах, як відновлення інфраструктури та зелене будівництво, енергетика, агросектор та модернізація сільськогосподарської техніки, розвиток технологій безпілотників, фінансування будівництва доступного житла, переробка сміття, співпраця в секторі охорони здоровʼя, реабілітація та протезування поранених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Напередодні Міжнародної конференції з відновлення України URC-2024 у Берліні відбувся японсько-український круглий стіл за участю державних та приватних структур, після чого було підписано 23 меморандуми про співробітництво між українськими і японськими організаціями», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що проєкти матимуть право на технічну допомогу, яку Японія надасть Україні через Організацію Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) на суму 188 мільйонів євро. Загалом, завдяки UNIDO, на першому етапі планується реалізація близько 30-40 конкретних проєктів із передачі японських технологій українським компаніям. На ці цілі будуть виділятись гранти у сумі до 10 млн дол. на проєкт. Український уряд та UNIDO минулого тижня вже оголосили конкурс пропозицій для японських компаній.

«В лютому цього року на конференції в Токіо було підписано 56 угод. По кожній із них ми маємо конкретні зрушення. Сьогодні ж укладаємо ще понад два десятки меморандумів про співробітництво. Всі вони повинні втілитися у конкретні проєкти на місцях – і ми, як уряд, готові надати всю необхідну підтримку для їхньої реалізації. Особливо дякую за грант на 100 протезів через ліцензування їхнього виробництва в Україні», – сказала перший віцепрем’єр-міністер - міністер економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також: Японія на полях конференції у Берліні проведе зустріч щодо підтримки відновлення України

Також вона відзначила ініціативу щодо можливого постачання тракторів для середніх і малих фермерів, а також Меморандум про взаєморозуміння щодо використання супутникових знімків для аналізу ґрунту та планування засіву сільськогосподарських угідь.

«Також хочу відзначити важливість меморандумів щодо фінансування та будівництва доступного житла та можливе посилення нашої іпотечної програми». Адже доступне житло може бути одним із стимулів для повернення додому українців, які перебувають за кордоном» - зазначила Свириденко.

Підписані угоди передбачають співпрацю з японським бізнесом для відновлення України за енергоефективними та екологічними технологіями. Японська сторона планує впроваджувати новітні технології в Україні, проводити навчання та розвивати потенціал українських спеціалістів, проводити аналітику та обмінюватись даними з українським бізнесом. Один із таких прикладів - це угода між японськими компаніями з українськими виробниками безпілотних технологій та робототехніки, такі як Ailand Systems Ltd та DRONE.UA для застосування технологій у сфері гуманітарного розмінування.

Читайте також: Японія запровадила санкції проти Росії за купівлю зброї з КНДР

Як повідомлялось, Агентство міжнародного співробітництва Японії (JICA) надасть Україні понад 100 генераторів загальною потужністю понад 130 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-