Злочинна схема на ₴206 мільйонів: до суду направили справу про збитки Укрзалізниці

Злочинна схема на ₴206 мільйонів: до суду направили справу про збитки Укрзалізниці

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила на розгляд Вищого антикорупційного суду справу стосовно завдання Укрзалізниці збитків на понад 206 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП.

«Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно двох учасників злочинної схеми – одного з керівників філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» (посада зазначена на момент вчинення злочину) та фактичного власника компанії-постачальника, обвинувачених у зловживаннях, які завдали АТ «Укрзалізниця» збитків на понад 206 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у ході слідства було встановлено, що з грудня 2016 року по січень 2020 року службові особи філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» у змові з представниками газових компаній організували закупівлі «блакитного палива» в обхід тендерних процедур, а також узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка становила від 200 до 1000 грн на тис. куб. м.

При цьому службовці Укрзалізниці приховували надходження вигідніших пропозицій від учасників ринку газу, умисно надаючи перевагу лише двом наперед визначеним компаніям.

Читайте також: Збитки Укрспецекспорту: до суду дійшла справа на 13 мільйонів, де фігурує син Гладковського

Реалізація цієї схеми завдала Укрзалізниці збитків на загальну суму понад 206 млн грн. За версією слідства ці кошти були розподілені між учасниками злочинної схеми.

У межах досудового розслідування, яке САП та НАБУ розпочали в лютому 2020 року, одна з компаній-постачальників визнала неприйнятність вчинених злочинних дій власним менеджментом та відшкодувала УЗ завдану шкоду на 68,16 млн грн.

У САП додали, що матеріали відносно інших учасників злочинної схеми виділені в окремі провадження, досудове розслідування у яких триває.

Раніше в інтерв’ю Укрінформу директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що у бюро є окремий підрозділ, який займається розслідуванням справ стосовно порушень в Укрзалізниці.

Станом на червень 2023 року у бюро перебувало близько 80 таких проваджень. Збитки у них сягають понад 700 млн грн.

Відомство вже притягнуло до відповідальності вісьмох керівників департаментів Укрзалізниці, на які покладені обов’язки закупівель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-