ЄС розглядає пропозиції для підтримки енергетики України - Шефчович

ЄС розглядає пропозиції для підтримки енергетики України - Шефчович

Ексклюзив
Укрінформ
Європейська комісія розглядає пропозиції Україні в сфері підтримки її енергетики, це питання було предметно обговорено на Конференції з відновлення України 11-12 червня у Берліні та під час заходів на її полях.

Про це сказав у коментарі Укрінформу виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович.

Цими днями європейські колеги, за його словами, концентрують основну увагу на викликах, з якими Україна стикається в енергетичній сфері.

«Я вже обговорював з моїми колегами в Єврокомісії, що ми можемо зробити для того, щоби збільшити потік електрики в Україну, оскільки вона цього дуже потребує… Ми маємо подивитися на потужності наших інтерконекторів, це мають зробити також оператори трансмісійних систем, щоби це спрацювало», - сказав член ЄК.

Читайте також: Свириденко: Сьогодні у Берліні підписують угоди в галузі оборони та енергетики

Другим дуже важливим елементом, зазначив він, було прохання українських друзів перевірити, чим Європа може поділитися в аспекті електростанцій, виведених з експлуатації, або які наразі не використовуються, турбін, підстанцій та іншого, щоби українці мали можливість скоріше відремонтувати свої зруйновані російськими ракетами та дронами електростанції.

Це те, що треба зробити у період до зими, підкреслив Шефчович.

У середньо- і довгостроковій перспективі в Берліні активно обговорювалися перспективи того, як можна використати українські підземні газосховища, які представник Брюсселя назвав величезним активом не лише для України, але й для всієї Європи. Ці сховища є найбільшими в усій Європі, нагадав він.

Читайте також: Відновлення української енергетики: на конференції в Берліні підписали 12 угод

Ці три аспекти було обговорені, зокрема, на панелі за участі віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною і стало частиною більшої дискусії щодо того, як гарантувати Україні членство в Європейському Союзі.

Заступник глави ЄК подякував українським учасникам за те, що вони чітко дали зрозуміти, чого потребує Україна, наскільки жорсткою є її боротьба.

Читайте також: Зеленський у Берліні: Сподіваємось вже цьогоріч отримати перший гігават з газової генерації

Окрім конференції Шефчович узяв участь також у інших заходах, пов’язаних з нею. Зокрема, в дискусіях високого рівня, організованій Європейсько-українським центром енергетичного переходу (EUETH), яка фокусувалася на необхідності тісної співпраці між українськими, європейськими та трансатлантичними партнерами з метою забезпечення швидкого впровадження реформ, необхідних Україні для відновлення функціонуючого енергетичного ринку, узгодження з правилами ЄС та досягнення власних кліматичних цілей. За словами Шефчовича, з огляду на вже прискорену ринкову інтеграцію української енергетичної системи, енергетичний сектор стане ключовим рушієм інтеграції України до Європейського Союзу та трансформації як європейської, так і української економік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-