Електропостачання: як третя зима Великої війни відрізнятиметься від перших двох

Електропостачання: як третя зима Великої війни відрізнятиметься від перших двох

Укрінформ
Різниця полягає в тому, що тоді у нас ще були залишки як генерації, так і підстанцій, які можна було «обходити», переключатись

Відключення світла – це нині одна із найболючіших проблем в Україні. Ледве не всі розмови стосуються графіків відключень, обговорення специфіки життя без електрики та, традиційно, нарікань. Визнаємо: часто вони стосуються не основної причини – росіян, які прицільно нищать енергетичну інфраструктуру. Взимку 2022-2023 років час від часу зринала конспірологічна маячня про продаж електроенергії в інші країни, допоки українці мерзнуть без світла. Цьогоріч, окрім цієї на 100% запущеної ворогом версії, доводиться чути й інші, схожі вкиди: мовляв, енергія є, але її «притримують» або спрямовують кудись для потреб не зовсім нагальних… Як при цьому можна не помічати реально критичного стану справ в енергетиці, яка зазнала глобальних руйнувань ворогом – загадка.

Допоки ж відповідальні експерти та енергетики намагаються шукати шляхи нормалізації енергетичної системи до нового опалювального сезону, порівнюючи нинішню ситуацію із 2022-2023 роками. Саме досвід пережитих тодішніх блекаутів дає підстави багатьом українцям робити висновки, що переживши кілька важких діб минулого разу, ми так само переживемо відносно спокійно і новий сезон. Втім, прогнози фахівців далекі від втішних. 

Все гірше, ніж півтора року тому. Станом на 30 червня 2023 року доступна генеруюча потужність після обстрілів та підриву Каховської дамби, за оцінками ПРООН енергетичних збитків, скоротилася більш як удвічі – з 37,6 ГВт до 18,3 ГВт. Тоді найбільше постраждала маневрова потужність у системі, яка скоротилася на 68% – з 14,3 ГВт до 4,6 ГВт, насамперед на теплових електростанціях, зазначали у звіті Діксі Груп. Однак, станом на осінь 2023 року частину пошкоджень вдалось відновити або застосувати «нестандартні рішення», як коментували фахівці – перевівши частину генеруючих об’єктів із газу на вугілля. 

Ситуація 2024 року відрізняється непоправними збитками, яких завдали росіяни енергетичній системі України, яка вже і так наполовину скоротила потужності. Отже,  порівняно з періодом відносно стабільної зими 2023-2024 років, Україна вже втратила близько 85% теплової генерації та третину гідрогенерації. Днями, на відкритті Конференції з відновлення у Берліні Володимир Зеленський озвучив загальні збитки – цього року росіяни знищили 9 ГВт потужностей при споживанні минулого року у пікові години 18 ГВт.

Це половина із збережених раніше потужностей, які не всі можливо у найближчій перспективі відновити чи відбудувати – на це потрібні роки. Фактично, росіяни зараз знищують залишки системи, які вдалось повернути минулого сезону. Те, що ситуація важка і поки що сподіватись на безпроблемний період зими не варто, зазначають усі, з ким вдалось поспілкуватись. 

Олексій Колчанов, директор Асоціації «Енергетичні природні ресурси України» пояснює різницю у періодах так: «Третя зима повномасштабного вторгнення буде відрізнятись від перших двох. Різниця полягає в тому, що тоді у нас ще були залишки як генерації, так і мереж (застарілих генераторів різного виду в тому числі) і підстанцій, які при їх знищенні можна було «обходити», переключатись. Також було багато об'єктів, які простоювали (трансформаторні станції або об’єкти теплової чи електрогенерації) і їх пускали на так званий «технічний канібалізм», коли з двох непрацюючих об'єктів робився один, який працює». Експерт нагадує, що росіяни скористались відсутністю допомоги – снарядів, ракет  і тоді «настав цей березень – місяць, коли були знищені і всі залишки нашої старої генерації, і все, що стосується надлишкової генерації. Тобто ми залишились тільки з базовою атомною генерацією». 

Що тепер буде?

Сергій Нагорняк, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг в інтерв’ю спрогнозував відключення світла по 10-12 годин на добу цієї осені. 

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що у найближчі два роки Україна не зможе без графіків відключень влітку та взимку. 

Олексій Колчанов прогнозує різну ситуацію по регіонах: «Захід однозначно буде з електроенергією, і центр також. Проблеми будуть з'являтися там, де є перетини, якщо вони не будуть нормально захищені з повітря. У таких ситуаціях може бути до 2-3 днів перерви з електропостачанням у центральному регіоні України та південному (Одеська, Миколаївська, Херсонська області)».

Експерти прогнозують відключення світла по 10-12 годин на добу цієї осені

Геннадій Рябцев теж прогнозує відключення світла восени, однак не заперечує ймовірності увійти в опалювальний сезон без відключень, але за умов встановлення малих генераційних потужностей та раціонального розподілення. Зважаючи на включені повсюдно під час літньої спеки кондиціонери на тлі настійливих прохань про економію – така можливість на сьогодні малоймовірна…

Вже зараз, у теплий період, не вистачає потужностей для покриття всіх потреб. І саме тому відключення електроенергії (навіть при максимальних зусиллях цьому запобігти всіх зацікавлених сторін) наступної зими будуть. Питання – наскільки вони будуть частими і довгими. 

Олексій Колчанов: «Цю осінь ми зустрінемо з дефіцитом (оскільки швидко відремонтувати все або частину ми не зможемо – для цього потрібно як мінімум два роки). Розрахунки показують, аби відновити стан до «весняних» ворожих ударів (починаючи від ДніпроГЕСу, закінчуючи Каховкою) знадобиться 56 млрд доларів». Як стверджує пан Олексій та й решта експертів, витрачати такі гроші для того, щоб відновити стару електрогенерацію не має сенсу, бо за ці ресурси можна побудувати нову.

Олена Павленко, президентка аналітичного центру DiXi Group, навіть за оптимістичного сценарію надання всієї допомоги від партнерів і підключення всіх наданих об’єктів генерації не уявляє, як можна увійти в сезон без відключень: «Коли ми ввечері або зранку активно споживатимемо електроенергію – включаємо світло, пральні машинки, готуємо їжу – у нас не буде достатньо теплової генерації, яка саме допомагає згладжувати ці стрибки споживання». 

Окрім того, пояснює пані Павленко, росіяни чудово бачать, наскільки ефективними є їхні обстріли енергогенеруючих об’єктів. Вони продовжуватимуть робити це і ближче до осені, коли часу на відновлення може не бути взагалі. Це надзвичайно серйозний виклик – захист енергосистеми України, про який говорять нині на Конференції з відновлення у Берліні. І якщо додаткові ЗРК «Петріот» вже заявлені, то додаткові тисячі генераторів та сонячних панелей, які обіцяють поставити партнери зараз для осені-зими, – лише частково можуть підтримати систему.  

Імпорт електроенергії, особливо у вечірні пікові години це непомірно висока ціна – і для бізнесу (який зараз вже попереджає про ймовірність зупинки виробництва), і для населення. Сьогодні, скажімо, вартість у пікові години становить від 160 до 200 EUR/МВт-год. Але ми вже залежимо і від нього. Олексій Колчанов прогнозує, що ситуація щодо імпорту електроенергії може покращитись: «Завдяки тому, що були підняті тарифи та прайскепи, Україна буде отримувати електроенергію від Європейських країн, в ті часи, коли у них вистачатиме своїх запасів».

Економити треба свідомо і системно

Олена Павленко бачить три основні напрямки, які можуть допомогти нам пройти зиму відносно стабільно:

  1. максимально збільшувати імпорт електроенергії;
  2. домогтись отримання європейського обладнання (зокрема, з Німеччини) для ТЕС, ТЕЦ, які працюють на вугіллі;
  3. запровадити максимально прості рішення для бізнесів та домогосподарств щодо економії та енергетичної незалежності.

Аби максимально комфортно пройти наступну зиму, рекомендує фахівчиня, треба переходити на альтернативні джерела живлення: генератори, сонячні панелі; не забути про утеплення. Завдання для малого бізнесу та людей стати максимально автономними, зменшити залежність від мереж. 

Лише вирішення проблем на усіх трьох напрямках може допомогти у цій ситуації. Пані Павленко наголосила в інтерв’ю, що нині важливо для кожного підприємства і кожної людини економити електроенергію і максимально підготуватись до зими. 

Так само пристосовуватись та економити радить і Олексій Колчанов: «По-перше, ми всі маємо змінити свої споживацькі звички. Піки споживання, що раніше, що в червні, що взимку створюють не виробництва, а ми з вами, побутові споживачі. Тому ми з вами маємо зменшувати споживання електроенергії особливо в пікові години».

Пан Колчанов радить споживачам: «Вже зараз, не відкладаючи, варто забезпечити себе енергозберігаючими речами та провести утеплення. Ще влітку варто купити сонячні панелі, інвертори та великі сучасні акумулятори тощо». 

Окремо звертає увагу Олексій на прифронтові регіони: близько 26% будівель Харківської і Сумської області залишились без центрального теплопостачання. «У Харківській і Сумській областях варто подбати про спиртові каміни. А для заміського дачника – раніше забезпечити себе дровами чи пелетами, запастись спальниками, пічками на дровах тощо. Це ті поради, які ми давали і в перші зими, до яких багато людей дослухались та перевірили ефективність на практиці. Якщо наші воїни користуються окопними свічками, гельовими та спиртовими камінами, і вони показують свою ефективність, то значить ці засоби мають чудово показати себе і у квартирах», – резюмує експерт.

На жаль, заклики до економії не завжди спрацьовують. Про це на сторінці ФБ емоційно пише бізнес-консультантка Лариса Гур'єва, освіта якої пов’язана з електросистемами: «Темна похмура зима 2022-2023 років була часом кращою, ніж цьогорічне літо. (…) Нам зараз дали електрику після 6-ти годин її відсутності, я вийшла на вулицю і тут же побачила «кап-кап-кап» з кондиціонерів. Наш «мудрий народ»... Люди, є виробництва із безперервним циклом, яким зараз критично важлива енергія! Це війна, це оборонний комплекс, економіка країни! Що ви робите?! У мене 20 років кондиціонери в кожній кімнаті, але я краще зайвий раз холодний душ прийму! Повірте, це не найстрашніше у житті. Так, цього літа, мабуть, доведеться відмовитись від заморозки – вимкнути морозильну камеру на балконі. Хоча тільки недавно закінчилася вишня і залишилося трохи малини торішнього врожаю в ранковий смузі з какао та йогуртом. І складно буде без спаржі та молодої квасолі, без трави та літнього часничка, без перцю та осінніх томатів-сливок у супи та печеню.

…А без енергії завалиться оборона, завалиться економіка, подумайте про це, заощаджуйте і пристосовуйтесь!»

Олексій Колчанов підтверджує, що система зможе бути стабільною, хоча з відключеннями, до яких варто звикати: «Якщо ринку допомогти справитися з ситуацією, нам може вистачити тієї енергії і тих генераторів, які вже зараз завезені і які нам збираються завезти ще. Президент сказав, що треба встановити 1 гігават додаткових потужностей, в тому числі газоелектричної; і це є досяжною цифрою за умови, що не буде протидії. Наприклад, зараз вже спростилась ситуація з підключенням газоелектричних станцій.

Тож згущувати фарби, панікувати, що в Україні буде холодна, темна зима, як про це пишуть в американських виданнях, це перебір. Хоч і зі стабілізаційними графіками відключень, але електроенергія буде. Питання тільки в тому, що треба буде потерпіти без того комфорту, до якого ми звикли».

Ярина Скуратівська, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-