Світ мляво реагує на злочини Росії проти української енергетики - глава Укргідроенерго

Світ мляво реагує на злочини Росії проти української енергетики - глава Укргідроенерго

Ексклюзив
Укрінформ
Світ мляво відреагував на руйнування Каховської ГЕС, що фактично заохотило Росію не тільки продовжити, але й посилити безпрецедентні удари по об’єктах української енергетики.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота на полях Конференції з питань відновлення України, яка пройшла цього тижня в Берліні.

«На мою думку, як керівника компанії «Укргідроенерго», яка постраждала дуже сильно за цей період часу, яка втратила Каховську станцію, яка втратила практично ДніпроГЕС, об’єкти якої зазнали 118 ракетних ударів, світ реагує не досить адекватно і жорстко... Якщо б світ належним чином відреагував у червні минулого року та покарав би Росію, такої історії (як ми маємо сьогодні) не відбувалося б», - сказав Сирота.

Він зазначив, що ворог б’є по машинних залах, по дамбі, підриває Каховську станцію, створивши другу за масштабами екологічну катастрофу. На сьогодні він б’є по найбільшій гідроспоруді в Україні - в Запоріжжі. Подібне відбувається також і в Кременчуці.

«Ми бачимо, що ворог отримує якесь задоволення від ситуації, яку створив на Каховці, та бачить, що світ реагує мляво. Ворог пішов далі і «шантажує» Запорізьку станцію, тероризує весь світ», - каже Сирота. Він додав, що гідроенергетика, атомна генерація є об’єктами підвищеної небезпеки, й ніхто під час війн за останні 100 років не дозволяв собі завдавати такої шкоди та атакувати цілковиту генерацію, а Росія собі це дозволяє.

Глава Укргідроенерго поінформував, що українська гідрогенерація практично втратила 50% робочої потужності на сьогодні. Він також зауважив, що водосховища поставляють прісну питну воду для практично 75% українців, у Каховці було втрачено найбільше водосховище в Каховці - майже 35% запасів питної води.

Читайте також: Дно Каховського моря перетворюється на ліс

«Відновити все треба обов’язково, оскільки це – балансуюча енергетика, інакше ми не матимемо, чим балансувати атомну генерацію, чим балансувати стрімкий розвиток, який відбувається у галузі альтернативної енергетики. Це базові генерації, їх потрібно чимось регулювати. Теплова генерація втратила 80%, це також балансуюча генерація. Тобто це все потрібно відбудовувати. Ми все відновимо, з нашими людьми все можна», - підкреслив Сирота. Але, додав він, для цього потрібний час - не місяці, а роки.

Стосовно відшкодувань від країни-агресора, він поінформував, що Україна вже подала в Європейський суд з прав людини позов щодо відшкодування збитків на суму приблизно 450 млн євро. Суд прийняв це в провадження.

Окрім того, російській стороні було повідомлено про те, що Україна звертатиметься до арбітражного міжнародного суду з вимогою компенсації 2,5 млрд дол.

«Ми побачили відмітку, що офіс Путіна отримав її, а також МЗС. Це дає нам можливість наприкінці року, якщо кошти не будуть повернені, звернутися до арбітражного міжнародного суду. Тож ми плануємо подати до суду та вже з вироком будемо визначати, яким чином і звідки зможемо отримати ті кошти. Для нас сьогодні головне – пройти правильний юридичний шлях. Думаю, знайдеться чимало юристів у Європі та світі, які хотіли би представити цю позицію в суді. Такі звернення до нас уже є, і ми більш ніж переконані, що їх буде достатньо, і наша позиція в судах буде міцною», - підкреслив Сирота.

Читайте також: Укргідроенерго через російську агресію втратило близько 45% генерації

На форумі в Берліні та заходах у його межах генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота ставив питання про необхідність того, аби світ реагував на такі кричущі злочини РФ.

Російська армія підірвала Каховську ГЕС 6 червня 2023 року, близько 3:00. За даними Міндовкілля, загальні збитки від підриву Каховської ГЕС перевищують 146 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-