Гендиректор МАГАТЕ назвав своєчасними наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС

Гендиректор МАГАТЕ назвав своєчасними наміри побудувати нові блоки на Хмельницькій АЕС

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії підтримуватиме будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС та вважає ці наміри України своєчасними.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Ми будемо це підтримувати. Це, знову ж таки, те, що я обговорював з міністром Галущенком і з директором Енергоатому Котіним. Ми перебуваємо в контакті щодо того, як Агентство може підтримати ці плани", - сказав Гроссі, коментуючи наміри України щодо будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС.

За його словами, в МАГАТЕ вважають, що "це дуже своєчасні плани".

"Тобто продовжуйте рухатися вперед, незалежно від того, як розвиватимуться події в Запоріжжі (навколо тимчасово окупованої Запорізької АЕС – ред.)", - сказав гендиректор МАГАТЕ.

Читайте також: Якби МАГАТЕ не було на ЗАЕС, там уже могла б статися ядерна аварія - Гроссі

Як повідомлялося, на початку квітня Кабінет міністрів схвалив розроблений Міністерством енергетики законопроєкт «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Ним визначаються місця розміщення енергоблоків, кількість реакторів, їх типи і загальні характеристики, а також загальні вимоги до проєктування та будівництва.

В Енергоатомі розраховують підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС "Белене".

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-