Всесвітній фонд природи під час війни працює над відновленням ресурсів України

Всесвітній фонд природи під час війни працює над відновленням ресурсів України

Ексклюзив
Укрінформ
Українське відділення Всесвітнього фонду природи (World Wildlife Fund) і під час війни продовжує працювати над збереженням і відновленням природних ресурсів у країні.

Про це в коментарі Укрінформу заявив виконавчий директор WWF-Україна Богдан Вихор.

«Під час війни важливо думати про природу, тому що природа – основа резистентності країни та економіки, зокрема галузей, які залежать від природи, приміром, сільське господарство та лісове господарство, які дають близько 15% ВВП», - сказав Вихор.

Він акцентував, зокрема, на глобальній харчовій безпеці. Україна, за словами представника Фонду, була спроможна виробляти продукти, яких достатньо для того, щоб нагодувати 400 млн людей. Через втрату територій та замінування цей показник зменшився на 100 млн.

Війна завдала надзвичайно великої шкоди природі в Україні, окремі види могли не вижити. Зокрема, Вихор згадав перегузню, яка мешкає на півдні та сході України. Ця тварина занесена у Червону книгу України, налічувалося всього 300-400 особин. Та через те, що на територіях, де ця тварина мешкає, велися активні бойові дії, можливо, цього виду більше не існує, сказав фахівець. Те ж може стосуватися й окремих рослин на степових ділянках поблизу Каховки, які могли зникнути назавжди.

Експерт наголосив, що сума завданих війною природі України збитків сягає мільярдів доларів. Повну оцінку можна буде провести лише після завершення бойових дій, це може тривати роки, а то й десятиліття.

Як зазначив Вихор, WWF уже зараз займається питанням відновлення. Зокрема, з компанією SoftServe розроблена електронна платформа відновлення лісів, яку успішно випробували у Львівській області. Платформа готова до масштабування і реалізації на всій території України. Це дасть змогу створювати ліси, які будуть стійкими до кліматичних змін, хвороб і катаклізмів.

Фахівець також згадав проєкт збереження популяції зубрів, яких на території Національного природного парку «Залісся» на півночі Київщини після окупації та бойових дій з 21 особини залишилося 16 самок.

«Якщо не вжити негайних заходів, вони приречені на вимирання. WWF Україна взяла на себе зобов’язання завезти туди 2 дорослих самців і врятувати стадо від вимирання. Ми зібрали весь пакет документів і подали його на розгляд Міндовкілля. Розраховуємо найближчим часом отримати дозвіл на відлов і переміщення зубрів - оскільки це червонокнижний вид, потрібна особлива процедура», - пояснив Вихор.

WWF — одна з найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що має представництва у більш ніж 100 країнах.

Читайте також: Війна знищує довкілля, але маємо вистояти для майбутніх поколінь

Як повідомлялося, станом на квітень 2024 року було зафіксовано майже 4,5 тисячі злочинів Росії проти української природи, розмір збитків сягає майже 2,4 трлн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-