Торік кількість операторів меблевої галузі в Україні зросла на 20%

Торік кількість операторів меблевої галузі в Україні зросла на 20%

Дослідження
Укрінформ
Наприкінці 2023 року в Україні було офіційно зареєстровано 11,1 тис. операторів меблевої галузі, з яких 20% започаткували справу упродовж минулого року.

Про це йдеться в дослідженні «Аналіз меблевої галузі в умовах повномасштабної війни», проведеному агенцією Fama у співпраці з Українською асоціацією меблевиків на замовлення Офісу з розвитку підприємництва та експорту проєкту Дія.Бізнес, передає Укрінформ.

За даними дослідження, станом на кінець 2023 року, в Україні офіційно працювало 11 141 операторів меблевої галузі. Переважна кількість підприємців є ФОПами (8 323, або 75%).

Як зауважують аналітики, повномасштабне вторгнення мало певний, хоч і незначний вплив на структуру ринку. Так, кількість підприємців, що припинили свою діяльність, зросла за два роки великої війни з 2% до 10%. Втім, ці закриття основною мірою стосувались ФОП. Натомість за минулий рік приріст суб’єктів підприємницької діяльності у галузі склав 20%, абсолютна більшість з них – ФОП, проте зʼявилося і кілька нових юридичних осіб.

Читайте також: Імпорт товарів в Україну перевищив експорт з початку року на $11 мільярдів

Найбільше зареєстрованих операторів ринку в столиці (15%). Друге місце ділять Львівська (9%) та Київська (9%) області. Найменше виробників меблів у Кіровоградській та Херсонській областях.

За структурою виробництва найпоширенішими є підприємства з виготовлення мʼяких меблів, садових столів та стільців, меблів для спалень, віталень і саду тощо (44%). Трохи рідше оператори реєструються як виробники меблів для офісу та підприємництва (40%).

Дохід підприємців меблевої галузі після початку повномасштабного вторгнення знизився на 44% і за 2023 рік становить 26,006 млрд грн.

За даними дослідження, у 2023 року Україна імпортувала меблів на 354,96 млн дол., переважно з Китаю (55%), тоді як на експорт було відвантажено продукції на 796,49 млн дол. Основним макрорегіоном експорту залишається Європа, що на кінець 2023 року отримувала 96% всього експорту меблевої продукції з України.

Як повідомлялося, у першому кварталі 2024 року уряд зареєстрував 9 нових індустріальних парків - це стільки ж, скільки за весь 2022 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-