Галущенко сподівається, що комюніке Саміту миру наблизить час повернення ЗАЕС

Галущенко сподівається, що комюніке Саміту миру наблизить час повернення ЗАЕС

Укрінформ
Міністр енергетики Герман Галущенко висловив сподівання на те, що завдяки комюніке Саміту миру час повернення ЗАЕС під контроль української влади наблизиться.

Про це він заявив у ефірі телемарафону «Єдині новини», відповідаючи на питання щодо цього комюніке, де зокрема йдеться, що українські АЕС, в тому числі ЗАЕС, мають працювати безпечно і захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом, передає кореспондент Укрінформу.

«Далі насправді стоїть питання виконання агресором цих пунктів. Те, що зараз під цим документом величезна кількість підписів, це більшість частина країн — членів ООН, то дуже важливо, я дуже сподіваюся, що це зараз пришвидшить процес повернення станції під контроль українського оператора. Я дуже сподіваюся, що термін повернення ЗАЕС, він буде набагато наближений саме завдяки цьому комюніке», - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи були якісь сигнали з Кремля після цього, Галущенко запевнив, що напряму жодних сигналів не отримували. Щодо інформації через посередників міністр зазначив, що потрібно почекати - можливо, буде якась комунікація через МАГАТЕ.

«Бо гендиректор МАГАТЕ намагається все ж таки підтримувати якусь комунікацію з агресором. Будемо чекати, який буде фідбек», - поінформував очільник Міненерго.

Він підтвердив, що не існує механізму примусити РФ, але наголосив на загальному розумінні, що атомні об’єкти не можуть бути в управлінні некваліфікованих осіб.

Читайте також: До комюніке Саміту миру приєдналися ще дві країни

«Усі розуміють, що неможливо, щоб експлуатувала атомні об’єкти особа, яка не має ліцензії, є некваліфікованою з точки зору законодавства і міжнародних норм. Тому це точно наближає рішення про повернення (ЗАЕС під контроль України — ред.)», - сказав Галущенко.

Як повідомлялося, Саміт миру відбувся усередині червня цього року на швейцарському курорті Бюргеншток. На ньому обговорювалась ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей.

За підсумками Саміту підписано комюніке. Документ залишається відкритим для приєднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-