В Україні стабілізувалися заготівельні ціни на молоко - профільна асоціація

В Україні стабілізувалися заготівельні ціни на молоко - профільна асоціація

Укрінформ
Закупівельні ціни на молоко не змінилися порівняно з початком червня; середньозважена ціна трьох ґатунків становила 13,44 грн/кг без ПДВ, що на 6 коп. менше, ніж місяць тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Асоціації виробників молока.

"Закупівельні ціни стабілізувалися у другій половині червня, оскільки виробництво та переробка молока-сировини дійшли балансу. На ринку навіть існують передумови до появи дефіциту молока в найближчий перспективі, що може вплинути на подальше зростання закупівельних цін", - повідомив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на 20 червня становила 13,69 грн/кг без ПДВ (на 4 коп. менше, ніж місяць тому). Діапазон цін на цей ґатунок у господарствах варіюється від 13,20 до 14,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок в середньому коштує 13,69 грн/кг без ПДВ (-4 коп.). Ціни на молоко вищого ґатунку коливаються від 13,20 до 14,20 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку становила 12,95 грн/кг без ПДВ (-10 коп. до ціни в другій половині травня). Мінімальна ціна в господарствах була на рівні 12,65 грн/кг, а максимальна - 13,20 грн/кг. За останній місяць ціновий діапазон не змінився.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків становила 13,44 грн/кг без ПДВ (на 6 коп. менше, ніж місяць тому).

Кухалейшвілі зауважує, що головним чинником цінової стабілізації є активізація експортної діяльності українських молочних компаній.

Молокопереробні підприємства використовують сировину не тільки для закриття потреб внутрішнього ринку, а й для виробництва біржових товарів для поставок на зовнішні ринки. Цьому сприяють як зростання цін на вершкове масло, сири або сухі молочні продукти на світовому ринку в травні, так і девальвація гривні.

Водночас на ринку існують умови для підвищення цін на молоко-сировину наприкінці першої декади липня.

Загалом, за попередніми оцінками АВМ, в Україні в 2024 році очікується скорочення виробництва молока-сировини на 2%.

Читайте також: В Україні покращується якість молока та збільшується експорт молокопродукції

Стримувати подальше зміцнення цін може лише обмеження обсягів переробки молока на заводах через посилення енергетичної кризи в Україні внаслідок російських ракетних та авіаударів. У періоди тривалих відключень потужності дизельних генераторів не вистачає для живлення холодильного обладнання; через це підприємства можуть утриматися від нарощування обсягів переробки молока.

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок червня в Україні відбулося певне зниження цін на молоко пастеризоване, йогурт в стаканах і певні сири, майже не змінилися ціни на сир кисломолочний та вершкове масло. В Асоціації виробників молока це пояснюють стриманим попитом на молочну продукцію з боку населення, збільшенням виробництва молока навесні і падінням закупівельних цін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-