Нова угода про вільну торгівлю з 1 липня - Україна й Канада зробили спільну заяву

Нова угода про вільну торгівлю з 1 липня - Україна й Канада зробили спільну заяву

Укрінформ
Оновлена угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою, яка набуває чинності 1 липня, зміцнить двостороннє економічне партнерство.

Про це йдеться у спільній заяві представників обох країн, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінекономіки.

Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою (CUFTA) 1 липня набуває чинності. З цієї нагоди зі спільною заявою виступили перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко та міністр з просування експорту, міжнародної торгівлі та економічного розвитку Канади Мері Нг.

Як йдеться в заяві, оновлена CUFTA принесе користь працівникам, підприємствам і споживачам обох країн, посилюючи торговельну та економічну співпрацю між Канадою і Україною. Угода зберігає умови доступу до ринку для товарів із Угоди 2017 року та була оновлена, щоб включити розділи про інвестиції, послуги та інклюзивну торгівлю.

Читайте також: Кабмін запропонує Раді ратифікувати угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

«У довгостроковій перспективі оновлена CUFTA зміцнить наше загальне двостороннє економічне партнерство», - йдеться в спільній заяві.

Як підкреслюється в спільній заяві, Канада віддана зміцненню своїх відносин з Україною, підтримуючи її безпеку та стабільність. Міністри продовжуватимуть надавати додаткові можливості канадським і українським підприємствам і працівникам для стимулювання міцного, сталого та інклюзивного економічного відновлення.

«Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою — символ незмінної підтримки Канадою нашої боротьби, нашої економічної стійкості. Я переконана, що вона дозволить посилити торговельно-економічну співпрацю між Україною та Канадою, зміцнить наше економічне партнерство та сприятиме участі канадських компаній в економічному відновленні та відбудові України», - зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України.

Як підкреслила Свириденко, оновлена CUFTA - перша угода про вільну торгівлю, у якій особлива увага приділяється Криму та кримським татарам і посиленню ролі корінних народів в економіці та міжнародній торгівлі. Це основа для економічного розвитку Криму після звільнення півострова від окупантів.

Читайте також: Канада виділяє Україні понад $28 мільйонів на низку проєктів з відновлення

Загалом текст документа побудовано на стандартах Угоди про вільну торгівлю Канади, США та Мексики й Угоди про Транстихоокеанське партнерство, до якої Україна готується приєднатися. Фактично це пакт з партнерами, які підтримують нашу торгову безпеку.

Як повідомлялося, обсяг торгівлі між Україною і Канадою у 2021 році досяг свого максимуму та склав близько 447 млн канадських доларів. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну у 2022 році обсяг знизився до 422 млн канадських доларів. Але вже у 2023 році торгівля зросла на понад 55% — до 695 млн канадських доларів переважно завдяки канадському експорту військового обладнання до України для підтримки військових зусиль.

У 2024 році, лише за перші 4 місяці зафіксовано зростання українського експорту в Канаду у 2,8 раза (до $66 млн.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-