Страхування життя може стати джерелом довгострокових коштів для економіки - Рожкова

Страхування життя може стати джерелом довгострокових коштів для економіки - Рожкова

Укрінформ
В Україні є значний потенціал для розвитку страхування життя, який може стати джерелом довгострокових коштів для економіки.

Про це перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова повідомила під час зустрічі з представниками лайфових страхових компаній та галузевих асоціацій, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Нацбанку у Фейсбуці.

«Україна має потенціал для розвитку цього сегмента страхування (страхування життя - ред.), який може бути суттєвим джерелом довгострокових коштів для економіки», - наголосила вона.

За словами Рожкової, у світі співвідношення премій зі страхування життя до ВВП становить 2,7%. Для країн, що розвиваються, цей показник складає 1,6%, тоді як в Україні він залишається на рівні 0,08%.

«Премії зі страхування життя на глобальному світовому ринку становлять близько 41% від щорічних загальних страхових премій 2023 року, в Україні за цей же період – 11,1%», - зазначила посадовиця.

Рожкова повідомила, що НБУ спільно з учасниками ринку працюють над розробкою майбутньої моделі ринку страхування життя. В Україні наразі ринок страхування життя представлений всього 12 страховими компаніями. Вони працюють з різними накопичувальними та ризиковими продуктами страхування життя.

"Накопичувальне страхування може бути дієвим інструментом, який поєднує страхування ризиків, притаманних життєдіяльності людини, з інвестиційною складовою. Проте в сьогоднішніх реаліях попит на такі продукти низький", - зауважила фахівець.

За словами Рожкової, зміни в цьому сегменті можливі за умови загальної стабілізації економіки, розбудови ринку капіталу та поліпшення добробуту громадян.

Читайте також: У Нацбанку бачать потенціал для зниження облікової ставки

Водночас, додала представниця НБУ, ризикове страхування життя набуває особливого значення в умовах воєнного стану, виконуючи важливу соціальну функцію. Оскільки страхові виплати за договором страхування життя, на відміну від медичного страхування, забезпечують фінансовий захист бюджету сім'ї, яка залишилася без стабільного доходу після смерті або втрати працездатності застрахованої особи, яка є годувальником такої сім’ї.

Рожкова підкреслила, що Національний банк України бачить потенціал у стандартизованих продуктах страхування життя, доступних через цифрові канали, також розглядається можливість залучення приватних страховиків до системи соціального страхування.

«Прості стандартизовані продукти страхування від нещасного випадку чи профзахворювань можуть бути потенційно цікавими роботодавцям», – зазначила Рожкова.

Як повідомлялося, у березні НБУ констатував зростання ринку страхування життя у четвертому кварталі 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-