Методика визначення країни походження зерна буде готова до кінця серпня - Мінагрополітики

Методика визначення країни походження зерна буде готова до кінця серпня - Мінагрополітики

Ексклюзив
Укрінформ
До кінця серпня аграрне міністерство Великої Британії має завершити роботу над методикою верифікації зерна походженням з України, яка дозволить визначати, чи не везуть росіяни на продаж під виглядом свого зерна крадене з українських територій.

Про це в коментарі Укрінформу розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня.

«Разом з міністерствами сільського господарства Великої Британії та Литви ми створили тристоронню групу, яка напрацьовує методологію визначення походження зерна на генетичному рівні. До кінця серпня британська сторона має надати готову систему верифікації і методи, по яких працівники відповідних лабораторії у Литві будуть перевіряти це зерно. У вересні планується провести навчання, сподіваємося, що до кінця року ми вже матимемо результат», - розповів Головня.

За його словами, у литовських портах будуть розгорнуті спеціальні лабораторії, які по відібраних з суден зразках збіжжя встановлюватимуть країну його походження.

«Чому у Литві? Тому що дуже багато зерна російського та білоруського походження відправляються саме з литовських портів. І цей аналіз дозволить нам фіксувати, чи не везуть під виглядом того зерна вкрадене українське, або чи не роблять з різного зерна мікс», - роз’яснив заступник міністра.

Британії вже передані зразки українського зерна для встановлення його «генетичного коду». Це частина тих зразків, які щороку кожен регіон передає в науково-дослідний Інститут експертизи сортів рослин для досліджень. За роки установа накопичила достатню «генетичну базу», яка тепер дозволить довести справжнє походження збіжжя, яке росіяни продають як своє.

Читайте також: Росіяни почали видавати ліцензії на використання надр на окупованих територіях - ЦНС

«На такому міждержавному рівні це перша ініціатива, раніше такі аналізи компанії замовляли в одноосібному порядку, наприклад, для проведення судових експертиз. Для нас це важливо, перш за все тому, що ми зможемо підтверджувати походження нашого зерна на таких великих об’ємах і зрештою подавати позови щодо відшкодування збитків. Коли відпрацюємо методику у Литві, проситимемо і інші країни робити подібні аналізи», - додав заступник міністра.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, російські громадяни зареєстрували на тимчасово окупованих територіях України близько 500 компаній. Зокрема, тільки з тимчасово захоплених територій Донецької області з нової партії цьогорічного врожаю зернових вже вивезено понад 80 тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-