Зима 2024/2025: чи будемо із газом

Зима 2024/2025: чи будемо із газом

Укрінформ
Власний видобуток газу та заповнення газосховищ – запорука сталого проходження опалювального сезону

Після поновлення масованих російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури Україна втратила понад 9 ГВт потужностей електростанцій. Через це із травня країна живе в режимі регулярних обмежень електропостачання. На цьому фоні зростає роль природного газу як джерела енергії і для населення, і для виробництва електроенергії, адже зараз Україна взяла курс на розбудову розподіленої генерації, в тому числі, газової. У свою чергу, такий курс потребує збільшення видобутку “блакитного палива” всередині країни, безперебійного постачання його споживачам, адже це є питанням національної енергетичної безпеки. Й головну роль у цьому відіграє Група Нафтогаз, компанії якої є найбільшими газовидобувниками в Україні. Як Нафтогаз працює над забезпеченням енергетичної безпеки для кожного українця – розбирався Укрінформ.

ПОВНІСТЮ ЗАБЕЗПЕЧИТИ КРАЇНУ ГАЗОМ – РЕАЛЬНО

Минулий опалювальний сезон пройшов під дещо незвичним для українців, але дуже обнадійливим гаслом – ми пройшли зиму без імпорту “блакитного палива”, виключно на своїх ресурсах. Це вдалося завдяки двом факторам. По-перше, зменшилося споживання у порівнянні з довоєнним періодом. По-друге, збільшився видобуток газу. Й на прийдешній опалювальний сезон плани Нафтогазу не менш амбітні.

“Опалювальний сезон 2024/2025 ми також пройдемо виключно на газі власного видобутку. Це вклад Нафтогазу в енергетичну безпеку України”, – каже голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов.

Амбітні плани підтверджують операційні показники компаній Групи. Так, за перше півріччя цього року підприємства Групи Нафтогаз збільшили видобуток “блакитного палива” на 8% – до 7,3 млрд кубометрів. Понад те, отримані результати на 2% випереджають планові показники.

Олексій Чернишов
Олексій Чернишов

Як же цього вдалося досягнути?

“Цьогоріч ми пробурили вже 45 нових свердловин, з яких ввели в експлуатацію 41. Причому 14 із них дають на добу понад 100 тис. кубометрів газу”, – прокоментував т.в.о. генерального директора Укргазвидобування Сергій Лагно.

За його словами, темпи видобутку газу вдається нарощувати завдяки застосуванню новітніх технологій, активному бурінню й запуску нових свердловин. Не залишається поза увагою й старий фонд: минулоріч Укргазвидобування змогло збільшити видобуток зі старих свердловин на 20% порівняно із 2021 роком.

“Ми постійно проводимо аналіз таких свердловин, переглядаємо технічні й геологічні ризики, проводимо капітальні ремонти. І це дозволяє відновити навіть ті свердловини, які вже були на стадії ліквідації. Одна із них тепер дає додатково понад 340 тис. кубометрів газу на добу”, – пояснює Лагно.

Фахівці Нафтогазу й надалі працюватимуть над збільшенням видобутку “блакитного палива”.

“Цьогоріч державні газовидобувні компанії – Укргазвидобування та Укрнафта – планують видобути сукупно близько 15 млрд кубометрів природного газу. Цього достатньо для того, щоб повністю забезпечити потреби населення та споживачів соціальної категорії – теплокомуненерго, теплову електрогенерацію, бюджетні установи”, – обіцяє Чернишов.

Редактор аналітичного видання ExPro Gas&Oil Михайло Свищо також відмітив, що державні компанії проводять активне буріння та дослідження родовищ.

“У квітні цього року Укргазвидобування пробурило понад 40 тис. м, що стало максимумом за всю історію діяльності компанії. Вперше за понад десятиліття ПАТ “Укрнафта” проводить 3D сейсмічні дослідження. Безумовно, такі кроки зі сторони державних компаній дозволять нарощувати обсяги видобутку газу, що полегшить проходження наступної зими”, – прокоментував аналітик.

Окрім власного видобутку Група Нафтогаз здійснює закупівлю газу, що видобувають в Україні приватні компанії. За даними Асоціації газовидобувних компаній, торік через бойові дії поблизу родовищ та падіння попиту на газ приватні компанії скоротили видобуток на 600 млн кубометрів. Вони потребують підтримки у вигляді попиту на свій продукт – й Нафтогаз готовий запропонувати їм таку підтримку.

“Загальний результат залежить від усіх газовидобувних компаній, що працюють в Україні. Приватні газовидобувники через війну зазнали втрат і потребують додаткових інвестицій. Група Нафтогаз готова купувати запропонований ними газ, який видобуто в Україні за конкурентною ціною”, – каже Чернишов.

При цьому купівля відбувається на Українській енергетичній біржі, що гарантує прозорість торгів.

Експерт програми “Енергетика” аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Адріан Прокіп зауважив, що після початку повномасштабної війни приватні газовидобувні компанії втратили своїх основних споживачів – промисловість. Тому зараз Нафтогаз є ключовим покупцем газу приватного видобутку.

ЗАПАСИ НА ЗИМУ ГОТУЮТЬСЯ З ВЕСНИ

Одним із важливих пунктів підготовки до опалювального сезону є накопичення газу у підземних сховищах. Це є запорукою безперебійного газопостачання під час зимових місяців, коли споживання “блакитного палива” помітно зростає. Традиційно сезон закачування газу починається у середині квітня, а закінчується у жовтні – перед самим стартом опалювального сезону.

“Цьогоріч ми розпочали закачку газу до сховищ ще на початку квітня. Маємо план – запасти у підземних сховищах 13,2 млрд кубометрів до кінця жовтня”, – каже Чернишов.

За його словами, наразі у підземних газосховищах уже накопичено близько 10 млрд кубометрів “блакитного палива”.

“За нашими оцінками, найімовірніше, що Нафтогазу вдасться виконати план із закачування газу до ПСГ до 1 листопада”, – прокоментував Свищо.

“Під час підготовки до опалювального сезону Нафтогаз планує накопичити 13,2 млрд кубометрів газу українського видобутку. Передусім йдеться про видобуток компаній Групи – Укргазвидобування та Укрнафти. Відштовхуючись від того, що зараз підприємства демонструють перевищення операційного плану, то Нафтогазу вдасться досягнути цілі  в накопиченні газу до листопада – зазначає Михайло Свищо.

Прокіп також вважає, що до початку опалювального сезону вдасться наблизитися до цільових показників накопичення “блакитного палива”.

Достатність запасів газу – це той фактор, який дозволяє стверджувати, що взимку споживачі матимуть гарантоване джерело енергії. Так, Нафтогаз готовий постачати паливо для генерації електроенергії.

“Ми розуміємо, що маємо підтримати стабільність у країні та готові забезпечити своїм ресурсом виробництво електроенергії та тепла там, де це наразі можливо. Це наше зобов’язання перед державою та українцями”, – прокоментував очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

“Минулі два роки на виробництво електроенергії витрачалося близько 2,5 млрд кубометрів газу. Однак зараз частина генерації, що може працювати на газу, зруйнована через російські атаки” – зазначив Адріан Прокіп.

А ЩО ІЗ ГАЗОВИМИ МЕРЕЖАМИ?

Ще один компонент газової інфраструктури – це мережі. Завдяки їхній постійній роботі “блакитне паливо” потрапляє у домівки українців та на підприємства. І їхнє обслуговування – це важлива ділянка роботи, яку проводить ТОВ “Газрозподільні мережі України”, частина Групи Нафтогаз.

“Ми доставляємо газ у домівки понад 12 млн українців. І фахівці Газмереж роблять усе необхідне, щоб паливо постачалося безперебійно у будь-яку пору року”, – наголосив Чернишов.

Він зауважив, що тимчасові локальні перерви у газопостачанні можливі тоді, коли проводяться ремонти мереж. Але щойно газовики завершать роботи – газ знову прямує до осель.

“У нас розподільна інфраструктура недовантажена, вона неефективна, але немає ніяких передумов для того, щоб це впливало на безпеку постачання газу під час опалювального сезону”, – вважає Прокіп.

Водночас, він зауважив, що є питання щодо регіонів, які постійно потерпають від російських обстрілів.

“Щоденно наші фахівці в бронежилетах і касках виїжджають на пошкоджені об’єкти, щоб локалізувати й ліквідувати наслідки аварій. Інколи їм доводиться зупиняти ремонтні роботи та чекати припинення обстрілу”, – прокоментував начальник Сумського управління  експлуатації газового господарства Сумської філії Газмереж Роман Яковлев.

Лише з початку 2024 року через військові дії пошкоджено 149 обʼєктів газорозподільної мережі на Сумщині.

Яковлев каже, що у березні через обстріл розподільного газопроводу на прикордонні без газу залишилося понад 2,5 тисячі споживачів. “Проте газовикам знадобилося трохи більше доби, щоб повністю відновити газопостачання”, – додав він. 

Нафтогаз також готовий надавати свою інфраструктуру для оперативного підключення нової газової генерації – зокрема, й на теплоелектроцентралях, що знаходяться в управління Групи.

“Підключення нових генераційних установок, що працюють на природному газі хоч і може зайняти певний час, однак не вимагає додаткової значної модернізації самої системи”, – вважає Свищо. Він зауважив, що підключення нових об’єктів збільшить використання газу для виробництва електроенергії, однак суттєвого впливу на загальний баланс ринку це не матиме.

“По-перше, споживання від ТЕС/ТЕЦ, що працюють на газу скоротилося внаслідок масштабних російських атак та руйнувань інфраструктури. По-друге, накопиченого газу до опалювального сезону повинно вистачити і для покриття цих додаткових потреб”, – прокоментував аналітик.

У свою чергу, Прокіп вказує на те, що мережі зараз мають вільну потужність для підключення газотурбінних та газопоршневих установок. “У кожному місті треба індивідуально дивитись, які є доступні потужності. Але колись ми розподіляли 100 млрд кубометрів газу, тому проблем на горизонті немає”, – наголосив експерт.

ГАЗ ЗАЛИШАТИМЕТЬСЯ ВЗИМКУ ВАЖЛИВИМ ДЖЕРЕЛОМ ЕНЕРГІЇ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

Попри воєнні ризики, фахівці компаній, що входять у Групу Нафтогаз сумлінно виконують кожен свою частину роботи: Укргазвидобування й Укрнафта – збільшують видобування газу, Укртрансгаз – забезпечує запасання видобутого палива у сховищах, Газмережі – оперативно обслуговують газорозподільну інфраструктуру, навіть якщо йдеться про прифронтові регіони.

“Команда Групи Нафтогаз злагоджено працює, щоб кожен українець мав взимку доступ до гарантованого джерела енергії – природного газу. Ми виконуємо свої соціальні обов’язки, забезпечуючи газом теплокомуненерго та генерацію. І готові сприяти розвитку газорозподільної генерації”, – наголосив Чернишов.

В умовах, коли в енергосистемі великий дефіцит потужностей електростанцій газ стає для українців надзвичайно важливим джерелом енергії. Чи то просто для приготування їжі, чи то для виробництва тепла та електрики. І гарантом того, що в українців це джерело енергії буде взимку є збільшення власного видобутку газу державними компаніями та стабільна закачка “блакитного палива” до наших підземних сховищ. Ці процеси не припиняють ні на мить.

Завдяки активному бурінню, дослідженням, які вже другий рік поспіль покращують результати Групи Нафтогаз, є впевненість у тому, що палива вистачить не лише на нинішні потреби, але й для розвитку розподіленої газової генерації – яка, у свою чергу, зможе покращити ситуацію з електропостачанням.

А розвинена мережа розподільних систем має достатньо потужності, щоб приєднати десятки, сотні газопоршневих та газотурбінних установок по країні.

У загальній невизначеності у воюючій країні одна визначеність все ж існує. Газ взимку точно буде.

*  *  *

Новини партнерів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-