В Україні прогнозують зростання цін на гречку

В Україні прогнозують зростання цін на гречку

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні прогнозують зростання ціни на гречку нового урожаю.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в департаменті агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА.

“Якщо у 2022 році, за даними Держстату, ціна гречки становила 23 805 грн за тонну, то у 2023 році вона коливалась у межах 10 000 грн за тонну. Така ціна не лише не відшкодовує витрати виробників, а несе 5000-7000 грн збитків на кожній тонні продукції. Головною причиною падіння ціни на гречку минулого року став класичний ринковий фактор – значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку. Натомість ціни на гречку урожаю поточного року прогнозуються до збільшення, але так само визначатимуться ринком”, - зазначили в департаменті.

Там додали, що у 2024 році посівна площа гречки у всіх категоріях господарств області становить 15,6 тис. га., що на 5 тис. га менше ніж минулого року. Зменшення площ зумовлено низькими закупівельними цінами на цю культуру.

Читайте також: Спека може негативно вплинути на урожайність пізніх культур - Висоцький

Зазначається, що цього року аграрії області розпочали сіяти гречку дещо пізніше, ніж зазвичай через несприятливі погодні умови (заморозки). Зараз посіви гречки перебувають у фазі цвітіння. Стан культури оцінюють як відносно добрий.

“Через спекотні погодні умови, які є наразі на території нашої області, на посівах гречки відмічається скорочення міжфазових періодів розвитку, що може призвести до передчасного завершення вегетаційного періоду та зменшення урожайності. На багатьох площах у денні години відбувається в’янення рослин, що також негативно впливає на урожайність культури”, - додали в департаменті.

За обсягами виробництва Житомирська область займає перше місце в державі вже п’ятий рік поспіль. Відповідно до розрахунків, валове виробництво гречки цього року очікується в межах 18 тис. тонн, що в повній мірі забезпечить продовольчу потребу Житомирщини та дасть змогу поставляти продукцію в інші регіони України та на експорт.

Як повідомлялося, крупозавод із Житомирщини почав експортувати гречку до США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-