Українські розробники випробували на полігоні косарки для мінних полів

Українські розробники випробували на полігоні косарки для мінних полів

Укрінформ
Українські розробники в межах хакатону «Безпечне поле», що реалізується за ініціативи Міністерства економіки спільно із Київською школою економіки, випробували на полігоні свої розробки - косарки, яких потребують сапери.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства.

Зазначається, що чотири команди представили різні проєкти: від роботизованих тракторів до мультиплатформ, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками.

«Проведення цього хакатону – це відповідь на запит українських саперів, з якими я спілкувався під час поїздки на Харківщину. І тим, хто працює на сході, і тим, хто працює на півдні країни, потрібні дистанційно керовані, недорогі косарки, щоб швидше і безпечніше розміновувати наші території. Навчений і тренований сапер має працювати із міношукачем і щупом, а не зрізати вручну траву та кущі... Те, що може робити безпечно машина – має робити машина, а не людина», – сказав заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Під час випробувань на полігоні кожна команда мала чітко визначений час на те, щоб скосити відведену ділянку. Журі оцінювали потужність машин, автономність роботи, якість навігації та віддаленого керування, здатність долати перешкоди, висоту скошування рослинності тощо.

За випробуваннями на полігоні спостерігали представники Державної спеціальної служби транспорту, Національної поліції та Національної гвардії України, які можуть бути отримувачами таких косарок.

Перший етап хакатону відбувся 25 травня, тоді команди-розробники представили свої концепти. Завданням було створити роботизовані косарки, здатні ефективно скошувати траву та бути не дорогими у виробництві, щоб у разі підриву на міні таку машину можна було швидко замінити. Ціна на представлені розробниками проєкти – від $5,5 тис. до $19,5 тис. за одиницю.

Читайте також: Фермери відтепер можуть через Держагрореєстр подавати заявки на компенсацію за розмінування

Як повідомлялося, за перше півріччя цього року українські сапери розмінували й повернули до використання понад 156 тис. га сільськогосподарських земель. Найвищі темпи розмінування у Херсонській області – 146 тис. га. Це майже 60% від запланованого у цьому регіоні на поточний рік. У Харківській області за перше півріччя розмінували 11,3 тис. га, а в Миколаївській – 8,3 тис.

Фото: me.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-