Банки Центральної Азії почали масово відмовлятися від платежів із Росії - ЗМІ

Банки Центральної Азії почали масово відмовлятися від платежів із Росії - ЗМІ

Укрінформ
Банки Казахстану, Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану почали частіше відмовлятися приймати кошти від російських компаній.

Це випливає з огляду діяльності транспортних компаній ПЕК, Digital ЗЕД, GTL та Logita Trade, повідомляє Укрінформ із посиланням на The Moscow Times.

За даними компаній, частка відмов у платежах через банки Центральної Азії у липні зросла до 30%, а середній термін проведення операцій збільшився на 15% - до двох тижнів.

Така ситуація пояснюється посиленням комплаєнсу банків у цих країнах: вони запитують дедалі більше додаткових документів і пояснень, у тому числі дані про компанії, їхніх засновників, клієнтів, джерела походження коштів та подробиці угод. Проблеми посилились у другому кварталі 2024 року і виникають навіть за платежів національними валютами.

Формат транскордонних переказів змінюється щодня, і компанії стикаються зі складнощами, у тому числі зростанням кількості повернень та відмов у переказах, зазначили у платіжному агрегаторі CDEK Pay.

Проблеми з переказами до банків Центральної Азії підтвердили у російській Торгово-промисловій палаті та діловій організації «Опора Росії». За словами голови комітету «Опори Росії» з міжнародних зв'язків Миколи Дунаєва, банки пояснюють нову ситуацію тим, що не хочуть «потрапити під роздачу» у зв’язку з санкціями США.

Читайте також: Російська «дочка» Bank of China згортає роботу з банками РФ через санкції - ЗМІ

Як повідомлялося, проблеми з міжнародними платежами почалися у Росії наприкінці 2023 року, коли президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти кредитних організацій за роботу з підсанкційними російськими компаніями та допомогу військово-промисловому комплексу Росії.

Після цього від прийому платежів із РФ стали відмовлятися банки Туреччини, ОАЕ та Китаю. У червні США розширили цей механізм, включивши у визначення російської військово-промислової бази всі російські підсанкційні юридичні особи, зокрема банки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-