Менш болючим буде підвищення військового збору, ніж ПДВ - глава Мінфіну

Менш болючим буде підвищення військового збору, ніж ПДВ - глава Мінфіну

Укрінформ
Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає збільшення ставки ПДВ дуже простим і водночас болючим кроком для найменш захищених громадян.

Як передає Укрінформ, таку думку він висловив в інтерв'ю РБК-Україна.

«Це дійсно непопулярний крок. … Ми вже третій рік живемо у стані повномасштабної війни, а вітаються широким загалом лише пільги бізнесу. Попри все, збільшення ставки ПДВ – це опція, яка завжди присутня, але вона, скажімо так, дуже проста і водночас болюча для громадян, які захищені найменше», - зазначив Марченко.

За його словами, ключовий негатив – це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності.

Читайте також: Як збільшити прибутки України: Пріцкер каже, що США радять починати не з підвищення податків

«Зараз ми пропонуємо формат, за якого податки не зростуть для незахищених категорій громадян. Тоді як зростання ставки ПДВ стосуватиметься всіх громадяни України. Умовно кажучи, навіть діти та пенсіонери купують та споживають продукти харчування. Зараз наші заходи не будуть стосуватися безпосередньо пенсіонерів, а це 10,2 мільйонів громадян», - зауважив міністр.

Марченко вважає розширення бази оподаткування військовим збором заходом для справедливого розподілу податкового навантаження між усіма працюючими громадянами.

 «Ми чітко ідентифікуємо військовий збір з доходами громадян, частину з яких вони мають сплатити у вигляді податків. Наша задача – забезпечити справедливість в оплаті військового збору. І це був основний принцип, чому обрали саме військовий збір, а не інші податки», - зазначив Марченко.

Читайте також: Де взяти додаткові пів трильйона на оборону: бачення уряду

За його словами, військовий збір має досить правильну конотацію з точки зору меседжів. Вперше він був запроваджений ще у 2014 році для мобілізації додаткового ресурсу, щоб підтримувати сектор безпеки і оборони. І з тих пір у нас не було жодного нового додаткового ресурсу, який би мав чіткий зв'язок з фінансуванням військових потреб.

«Ба більше, ми вважаємо, що несправедливою є ситуація, коли частина громадян працюють офіційно, сплачують всі податки – ПДФО, військовий збір та ЄСВ, а інші надають перевагу оптимізації через мінімальну зарплату або через ФОПи», - підкреслив міністр.

Марченко зауважив, що хоча 70% громадян офіційно працевлаштованих зайняті в державному секторі, де приховування доходів неможливе, загалом частка держсектору серед усіх працюючих невелика, тому він вважає розширення бази оподаткування військовим збором доцільним, оскільки це дасть змогу всім працюючим громадянам України долучитися до підтримки Збройних Сил.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2024 року Кабінет Міністрів почав готувати законопроєкт, за допомогою якого хочуть збільшити надходження до бюджету, а саме — збільшити військовий збір для приватних підприємців (ФОП).

Водночас, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що не має сумнівів: підвищення податків відбудеться, проте парламент може не схвалити урядової законодавчої ініціативи.

Фото: Мінфін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-