Можливості інвесторів щодо встановлення сонячних електростанцій перевищують попит - експерт

Можливості інвесторів щодо встановлення сонячних електростанцій перевищують попит - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
На сьогодні можливості інвесторів щодо встановлення сонячних електростанцій перевищують попит з боку громад.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Української асоціації енергосервісних компаній Олексій Корчміт.

«Скажу одну дуже важливу тезу: станом на сьогодні можливості інвесторів перевищують попит із боку громад. Інвестори пишуть нам: дайте ще об’єкти, а нам нема що запропонувати», - зазначив він, коментуючи реалізацію Проєкту ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО».

За словами експерта, відсутність свідомої енергоефективної поведінки є основним бар’єром щодо масштабування.

«Станом на сьогодні у нас в розробці проєктів і з утеплення дитячих садків і шкіл, і по сонячних електростанціях на лікарні та водоканали - 507. А укладених договорів - 35. Про що це свідчить? Про те, що більшість відсікається на рівні «не хочу», «не можу» і ще купи причин, чому цього робити не треба. І це позиція не інвестора, а переважно саме заявника в особі бюджетних розпорядників і одержувачів бюджетних коштів!» - наголосив Корчміт.

На думку експерта, ситуація може змінитися після доручення Президента урядові розробити умови для спрощення встановлення сонячних панелей та акумуляторів для громадян. Зокрема, передбачається, що сонячні панелі та установки зберігання енергії якнайшвидше мають з’явитися в кожній школі, у кожній лікарні.

Читайте також: У Вінниці стартувала програма для встановлення сонячних електростанцій на багатоповерхівках

«Цілком можливо. Але в школах - це неокупні проєкти, бо сонячні електростанції генеруватимуть енергію і в момент, коли там нікого немає, тобто економічної логіки бракує, щоб інвестори туди йшли. А от у лікарні, де споживання цілодобове і цілорічне, вони підуть», - сказав Корчміт.

Водночас він наголосив: «Держава має дати сигнал населенню, всім керівникам об’єктів державної та комунальної власності: гра в енергоефективність та зелену трансформацію завершилася, зараз це не право, це - обов’язок, навіть борг перед нацією – кожен має зробити внесок!» - переконаний експерт.

Як повідомлялося, через російські обстріли Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-