Вересневе підвищення цін на пальне буде мінімальним - експерт

Вересневе підвищення цін на пальне буде мінімальним - експерт

Укрінформ
Підвищення вартості пального у вересні, після зростання акцизів, буде майже непомітним для споживачів, за винятком автогазу.

Такий прогноз на брифінгу в Медіацентрі Україна зробив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, передає кореспондент Укрінформу.

За словами експерта, в країні було набагато більше розмов про нібито суттєвий вплив поступового приведення паливних акцизів до норм Євросоюзу, ніж очікуваних реальних наслідків.

«Справа в тому, що з 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 гривні, на дизпаливо - менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання - на 5 гривень - буде на скраплений газ. Щодо бензину й дизелю - взагалі не факт, що ми побачимо якісь зміни, оскільки йтиметься про «буденні» ринкові коливання, яких споживач, зазвичай навіть не помічає», - пояснив Куюн.

До того ж, ціна на нафту на світових ринках останніми днями опустилася нижче 80 доларів за барель, тоді як місяць тому сягала 87 доларів.

«І якщо б новий акциз запрацював, наприклад, не з 1 вересня, а з 1 серпня, то, впевнений, ми б взагалі не побачили жодних змін на стелах. Адже закупівельна вартість впала, акциз зріс - відповідно, вони компенсуватимуть одне одного. Можливо, навіть було б ще й подальше зниження цін», - вважає експерт.

Читайте також: Гетманцев: Підвищення акцизу на бензин і дизель відбудеться в межах до 2 гривень за літр

Більш суттєвим буде підвищення вартості автогазу. Але використання цього палива однак залишиться набагато вигіднішим, ніж бензину.

«Це дозволить і далі встановлювати на автівках газобалонне обладнання. Так, економія буде вже не такою, як раніше, але все одно залишатиметься суттєвою», - спрогнозував Куюн.

Щодо цін у довгостроковій перспективі, то за чотири роки (процес підвищення акцизів розрахований до 2028 року) податкове навантаження на пальне зросте на 7-9 гривень. Але це не обов’язково призведе до такого ж підвищення цін.

«Зараз вартість пального в Україні висока. Зокрема, через те, що у нас діє нова система постачання через західний кордон. Це дуже дорога логістика, думаю, на 3-4 гривні дорожча, ніж постачання традиційними (до війни) шляхами. Якщо ж нам не потрібно буде тисячі кілометрів везти пальне бензовозами, натомість постачаючи його танкерами до Одеси чи порту Південний, матимемо коротше логістичне плече і меншу собівартість транспортування», - пояснив директор групи А-95.

Конкретні цифри, якою може бути вартість палива за два-три роки, Куюн не назвав. Все, за його словами, більше залежатиме від світової ціни та від валютного курсу, аніж від розміру акцизних платежів. До того ж, у разі виникнення додаткових загроз для цінової стабільності уряд і парламент можуть в будь-який момент призупинити чи відтермінувати передбачене чинним законодавством підвищення акцизів.

Читайте також: Рада ухвалила закон про регулювання ринку підакцизних товарів

Як повідомлялося, 18 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11256-2 про внесення змін до Податкового кодексу України стосовно імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку. На кінцевому етапі, з 1 січня 2028 року, акциз на бензин становитиме 359 євро за 1000 л, на дизпаливо - 330 євро за 1000 л, на скраплений газ – 250 євро за 1000 літрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-