Через спеку у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС упав рівень води - МАГАТЕ

Через спеку у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС упав рівень води - МАГАТЕ

Укрінформ
Рівень води у водоймі-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) протягом останніх тижнів продовжує знижуватися через спекотну літню погоду.

Як передає Укрінформ, про це заявив у п'ятницю генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

"Зниження рівня води в ставку-охолоджувачі залишається потенційним джерелом занепокоєння, і ми продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією на майданчику, щоб забезпечити наявність достатнього запасу охолоджувальної води для потреб станції в будь-який час", - сказав Гроссі.

Було зазначено, що протягом останніх тижнів експерти МАГАТЕ на станції спостерігають постійне зниження рівня води у водоймі-охолоджувачі станції. "Якщо ця тенденція збережеться, персонал ЗАЕС підтвердив, що незабаром відкачування води зі ставка стане проблематичним. Підтримання рівня води у водоймі ускладнюється спекотною літньою погодою", - повідомили в агентстві.

Після руйнування Каховської дамби торік російська окупаційна адміністрація ЗАЕС вирила 11 свердловин підземних вод, щоб забезпечити приблизно 250 кубометрів охолоджувальної води на годину до ставків-охолоджувачів. Ці ставки забезпечують достатню кількість води для охолодження всіх шести реакторних блоків у їхньому нинішньому стані холодної зупинки.

Читайте також: До енергосистеми після ремонту підключили ще один енергоблок АЕС

Також у заяві МАГАТЕ було повідомлено, що експерти агентства на ЗАЕС продовжували чути військову активність на різних відстанях від електростанції.

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території станції військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатому загарбники ігнорують.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-