Україна виплатила власникам ВВП-варантів $200,6 мільйона

Україна виплатила власникам ВВП-варантів $200,6 мільйона

Укрінформ
Міністерство фінансів України 1 серпня виплатило власникам ВВП-варантів 200,6 млн доларів США.

Про це виданню Економічна правда повідомили у Міністерстві фінансів України, передає Укрінформ.

Наголошується, що платіж за ВВП-варантами складається з двох частин: платежу за згоду змін умов та відсотки на суму $130,1 млн, а також відстроченої суми платежу та відсотки на суму $70,5 млн за зростання ВВП у 2021 році (цей платіж Україна повинна була сплатити власникам варантів у 2023 році).

У Мінфіні зазначили, що близько 20% від $70,5 млн буде повернуто Україні як одному з найбільших власників даних інструментів. Також підкреслюється, що здійснення платежу за згоду зміни умов випуску варантів (на суму $130,1 млн) дасть змогу Україні викупити ВВП-варанти за їхньою номінальною вартістю у наступні 3 роки.

«Згідно з досягнутими принциповими домовленостями з власниками єврооблігацій, Україна зобов'язується забезпечити справедливе та рівноправне ставлення до власників ВВП-варантів під час будь-яких майбутніх операцій з управління державним боргом, а також дотримуватися цілей, закладених в аналізі боргової стійкості МВФ», – додали у Мінфіні.

Читайте також: Реструктуризація боргу сприятиме фінансовій стабілізації економіки - експерт

Як повідомлялося, у липні 2024 року Україна досягла принципових домовленостей з кредиторами про реструктуризацію 23,4 млрд дол. зовнішнього боргу, після завершення якої строк погашення єврооблігацій буде продовжено.

У червні цього року Кабінет Міністрів оприлюднив на Лондонській фондовій біржі заяву з пропозицією щодо реструктуризації комерційного зовнішнього боргу України. Пропозиція полягає в обміні всіх 13 серій єврооблігацій або на серію інструментів з фіксованим доходом (прості облігації) та державні деривативні інструменти (варіант 1), або на серію простих облігацій (варіант 2).

Програма співробітництва України з МВФ передбачає проведення двоетапної реструктуризації зовнішнього боргу - у 2024 і 2026 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-