За програмами фінансування енергопроєктів банки схвалили кредитів на 3,6 мільярда

За програмами фінансування енергопроєктів банки схвалили кредитів на 3,6 мільярда

Укрінформ
З початку дії програм відновлення енергетичних спроможностей банки схвалили заявок на кредити на суму 3,6 млрд грн. Загальна ж сума заявок, поданих бізнесом із початку червня, становить близько 39,1 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Зазначається, що лише минулого тижня 20 українських банків отримали заявки на отримання кредитів на енергетичні проєкти на суму 1,8 млрд грн. Йдеться як про кредити в межах державних програм підтримки, так і за власними програмами банків.

«Ми спостерігаємо попит на кредитні кошти за програмами відновлення енергетичних спроможностей як від бізнесу, так і від громадян. Загалом за всіма програмами фінансування відновлення та розбудови енергетики лише за минулий тиждень банки видали кредитів населенню на 17 млн грн, а бізнес отримав кредитів на суму 159 млн грн», - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

У міністерстві нагадали, що існує пакет інструментів для фінансування подолання дефіциту електроенергії.

Читайте також: Фонд гарантування продає активи банків на ₴413 мільйонів

Це, зокрема, розширена програма «Доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газі. Сума пільгового кредиту - до 150 млн грн, строк кредитування - до 10 років. За програмою також є можливість придбання сонячних та вітрових електростанцій, обладнання для накопичення електроенергії.

Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергоінфраструктури надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту - до 5–- років.

Крім того, можливе пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на встановлення сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту - до 480 тис. грн, термін кредитування - 10 років. Держава повністю компенсує відсоткову ставку.

Розширена програма «Доступні кредити 5-7-9%» для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генерації з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії передбачає суму кредиту до 5 млн грн під 7% річних, термін - до 5 років. Програма працюватиме у комбінації із програмою «ГрінДІМ».

Читайте також: Частка непрацюючих кредитів у банках за пів року скоротилася до 34,6% - НБУ

Як повідомлялось, за інформацією Національного банку, за минулий тиждень надійшло 237 заявок на кредити від юросіб на 1,8 млрд грн. Найбільше заявок як за сумою, так і за кількістю отримали державні банки.

Сімнадцять найбільших банків України, чисті активи яких станом на 1 травня 2024 року становили понад 83% від загальних активів банківської системи, підписали меморандум про пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-