Кудрицький: Децентралізована генерація - ключова довгострокова відповідь на ракетні атаки

Кудрицький: Децентралізована генерація - ключова довгострокова відповідь на ракетні атаки

Укрінформ
Україні недостатньо відновити зруйновану ворогом інфраструктуру, треба розбудовувати нову децентралізовану генерацію.

Про це під час конференції «Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу та громад» заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, передає кореспондент Укрінформу.

Посадовець нагадав, що дотепер Україну забезпечувала енергією незначна кількість великих теплових, гідро- і атомних електростанцій. Такі об’єкти ще з 2022 року ставали бажаними цілями для ворожих ударів. Адже двома-трьома ракетами можна одразу вивести з ладу дуже велику потужність.

«Тому єдиний спосіб побудувати сталу, більш безпечну, більш стійку до ворожих атак енергосистему - замість однієї електростанції в 1000 МВт збудувати 200 станцій потужністю 5 МВт. Тобто, децентралізація має відбуватися саме на рівні генерації. Причому, її балансувального сегменту - генерації, яка традиційно, протягом десятиліть забезпечувала маневреність української енергосистеми, її спроможність виробляти стільки електрики, скільки потрібно споживачеві в той чи інший момент», - пояснив Кудрицький.

За його словами, децентралізована генерація - це, по суті, єдина можлива довгострокова відповідь на російські атаки. Адже щоб знищити сотні чи тисячі маленьких електростанцій, ворогові потрібні десятки тисяч ракет.

Прикладом може слугувати робота системи передачі електроенергії. До війни в Україні було більш як 100 магістральних підстанцій, а розподільних підстанцій рівня обленерго - майже 30 тис.

Загалом, за висновками Кудрицького, рівень децентралізації системи передачі енергії в Україні доволі високий. Щось подібне маємо зробити і з генерацією.

«Окрім децентралізації та спорудження нових енергооб’єктів, ми децентралізуємо, якщо так можна сказати, систему власників генерації. Тобто, не просто маємо збудувати велику кількість електростанцій, треба забезпечити велике представництво гравців на енергоринку», - додав очільник Укренерго.

Читайте також: Захист енергооб’єктів наразі є пріоритетним питанням - Міненерго

На його переконання, завдяки цьому в Україні буде створено висококонкурентний прозорий ринок електроенергії.

"На ринку, де є потужний гравець, який покриває базове навантаження (Енергоатом), балансуванням у пікові періоди займатиметься велика кількість компаній. Не 3-5, а кілька десятків, в ідеалі ж - декілька сотень", - спрогнозував Кудрицький.

Напередодні та під час конференції «Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу та громад» Укренерго представило нові ринкові інструменти, які дозволять у найближчий перспективі реалізувати економічно обґрунтовані та привабливі для інвесторів проєкти з розбудови нової української генерації.

Відбулися тематичні обговорення фінансових, регуляторних та ринкових можливостей розбудови нових електростанцій, юридичних нюансів роботи на ринку електроенергії.

Участь у конференції взяли майже 300 представників бізнесу та місцевого самоврядування, а також народні депутати, члени НКРЕКП, міжнародні партнери України.

Читайте також: На зустрічі Трансатлантичного партнерства в галузі енергетики ухвалили принципи підтримки України

Як повідомлялось, станом на травень 2024 року збитки та втрати енергетичного сектору України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили 56 млрд дол.

Із 22 березня поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти. Загалом уряд оцінює втрату генеруючих потужностей на рівні 9 ГВт. Дефіцит потужності в енергосистемі буде зберігатись упродовж двох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-