Експорт переробленої продукції зростає швидше, ніж постачання сировини - Качка

Експорт переробленої продукції зростає швидше, ніж постачання сировини - Качка

Ексклюзив
Укрінформ
Україна нарощує експорт продукції з доданою вартістю значно вищими темпами, ніж постачання за кордон сировинних товарів.

Про таку тенденцію розповів в інтерв’ю Укрінформу заступник міністра економіки – Торговий представник України Тарас Качка.

Певне зміщення акцентів, за його словами, відбулося ще до великої війни. Після масштабного російського вторгнення, на тлі проблем із логістикою, багато бізнесів повністю оновили підхід, розуміючи, що за рахунок доданої вартості можна заробляти більше на постачанні менших обсягів товару.

«Так, на фоні мільйонів тонн експорту пшениці збільшення продажів за кордон борошна лише на кілька десятків тисяч тонн начебто не вражає. Але, тим не менше, - це зростання на десятки відсотків порівняно навіть із довоєнним періодом. Важливо також те, що такі постачання здійснюються переважно до Європи, до багатших ринків із кращими цінами. І тому наша торгова статистика підтверджує, що експорт продукції з доданою вартістю нарощується значно вищими темпами, ніж постачання сировинних товарів», - констатував заступник міністра.

Водночас він визнав, що обсяги українського експорту агросировини ще довго залишатимуться значними. І швидко перевершити такий вал переробленою продукцією неможливо. До того ж, у світі є попит саме на сировину.

«Наприклад, світова тенденція зараз - продаж ВРХ живою вагою, а не відразу фасованої охолодженої чи замороженої яловичини. Наш же інтерес у тому, щоб збільшувати експорт вже порізаної та обробленої яловичини. І ці два тренди діють одночасно. Це не означає, що маємо говорити про якісь проблеми. Просто треба вивчати ринки і правильно розставляти акценти», - пояснив торговий представник.

При цьому він пообіцяв ближчим часом багато новин щодо промислової кооперації між нашими машинобудівниками та їхніми колегами з ЄС: буде більше замовлень на вузли з України, на складання готової продукції з європейських деталей у нас в країні.

«Цьому сприяють як процес інтеграції до внутрішнього ринку ЄС, так і бажання наших виробників змінюватися. Бачимо, що, беручи участь у виставках, в бізнес-місіях за кордоном, спілкуючись із потенційними зарубіжними партнерами, наш бізнес робить висновки, які вузли треба виробляти, що може бути цікавим для іноземців», - зауважив Качка.

Він спрогнозував збільшення в Україні частки перероблених товарів з високою доданою вартістю. І водночас запевнив у готовності держави підтримувати експорт абсолютно всіх товарів, не обмежуючи штучно постачання сировини.

Читайте також: У І півріччі Україна експортувала продовольства більш як на $12 мільярдів - Шмигаль

Як повідомлялося, у липні український експорт зріс на 9% проти червневих показників. Зокрема, зафіксовано новий рекорд експорту в металургійній галузі в умовах війни - 219 тис. т (на 109,4 млн дол.) напівфабрикатів із заліза, що на 83,1% більше, ніж у червні. У Мінекономіки також поінформували про зміни в обсягах постачань агрокультур. Експорт пшениці, приміром, сягнув 1,58 млн т, що майже вдвічі перевищує показники липня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-