Україні знадобиться 12-13 мільярдів євро, щоб забезпечити стійкість енергосистеми - Кудрицький

Україні знадобиться 12-13 мільярдів євро, щоб забезпечити стійкість енергосистеми - Кудрицький

Укрінформ
Для побудови стійкої до можливих атак енергосистеми Україна у найближчі роки має збудувати понад 12 ГВт потужностей, для чого треба 12-13 млрд євро.

Про це під час конференції «Децентралізована генерація: нові можливості для бізнесу та громад» повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, передає кореспондент Укрінформу.

За словами посадовця, акцент треба робити не на спорудженні великих електростанцій, які ворогові легко зруйнувати кількома ракетами, а на децентралізації, розосередженні потужностей. Мова передовсім про балансувальний сегмент української генерації, зокрема про альтернативну енергетику.

«Аби мати стійку до ворожих атак енергосистему, Україні у найближчі кілька років потрібно збудувати принаймні 4 ГВт потужностей нових вітрових електростанцій, 3,8 ГВт - СЕС, 1,4 ГВт потужностей газової генерації, 1,1 ГВт - потужностей нових ТЕС на біопаливі та 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії. Щоб усе це збудувати, потрібно близько 12-13 млрд євро», - деталізував Кудрицький.

А зробити це без залучення приватних інвестицій, на думку очільника Укренерго, неможливо. Тому потрібні економічні передумови, щоб зацікавити в побудові нової децентралізованої енергосистеми бізнес та громади.

Читайте також: Укренерго завчасно купуватиме електрику у бізнесу, який будуватиме розподілену генерацію - Кудрицький

Як повідомлялося, НКРЕКП у червні дозволила проводити аукціони на допоміжні послуги строком до 5 років за участі потенційних надавачів таких послуг.

НЕК «Укренерго» призначила перші довгострокові аукціони із закупівлі допоміжних послуг для балансування енергосистеми на 15 та 22 серпня.

Допоміжні послуги - це готовність електростанції змінювати потужності виробництва за командою диспетчера. Таким чином забезпечується стабільність роботи енергосистеми. Допоміжні послуги у виробників електроенергії купує Укренерго як оператор енергосистеми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-