В африканських країн є запит на українські агротехнології - Висоцький

В африканських країн є запит на українські агротехнології - Висоцький

Укрінформ
Українська агропродукція нині представлена на ринках африканських країн, але її присутність можна і потрібно збільшувати.

На цьому наголосив виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в інтерв'ю Українському радіо, передає Укрінформ.

"Ми присутні на ринках африканських країн. Але погоджуємося, що цю присутність можна збільшувати. На сьогодні вона незначна. У Північній Африці історично ми завжди були присутні активніше. Якщо ми говоримо про екваторіальну, субекваторіальну Африку, то там, звісно, ми могли б значно розширити свою присутність. Ми зараз більш на старті розбудови цих відносин і розширенні взаємної торгівлі", - зазначив Висоцький.

Крім того, за його словами, країни Африки все частіше проявляють інтерес до українських технологій і рішень.

"Є запит, і з нашої точки зору це гарна ініціатива, не тільки на імпорт нашої продукції, а й на імпорт наших технологій. Щоб ми консультували, розвивали їхні новітні рішення щодо аналізу ґрунтів, розвитку меліорації, щодо застосування безпілотних засобів в аграрному секторі. Є великий попит на українські ветеринарні препарати, на наші розробки у сфері лікування тварин і їх захисту", - сказав Висоцький.

Читайте також: У новій зерновій угоді Україна не погодиться на жодні перевірки суден - посол

Він зауважив, що надається сприяння компаніям, які готові там надавати технології. "Ми розуміємо, що кожна країна хоче не просто купувати продукцію, а ставить за мету внутрішній розвиток. І це нормальний елемент партнерства, не треба боятися якоїсь конкуренції",- наголосив в. о. міністра.

Однак, за його словами, для цього необхідно інвестувати в розбудову інфраструктури у країнах Африки, зокрема у людський потенціал.

"Сказати, що зараз там є готова інфраструктура для того, щоб це просто брати й імплементувати, не можна. У нас також пішло десятиліття на цей смартфармінг, на те, щоб це все випрацювати і розвинути. Але це треба проходити і долучатися до розвитку цієї інфраструктури. Це довгострокові проєкти співпраці", - зауважив він.

За словами Висоцького, робота в цьому напрямку вже ведеться. "У нас вже був візит до низки країн на початку червня. Була зустріч із представниками 16 південноафриканських країн. Тому процес запускається. На початку червня це був перший фізичний візит, обмін інформацією. Попередньо на осінь планується вже більш розширений візит, тому що треба познайомитися, треба, щоб довіра виникла, щоб було відчуття, що це довгострокові речі. Об'єктивно, якщо ми говоримо про технології, то треба заходити мінімум на десятиліття", - підкреслив в.о. міністра.

Читайте також: Україна у 2023/2024 МР експортувала 57,5 мільйона тонн зернових та олійних

Партнери, за його словами, підтверджують готовність і потребу в розвитку технологій, "тому що для них це теж питання виживання в багатьох випадках".

"Ми так само зацікавлені у приході інвесторів із новими технологіями. Це дійсно важливо із точки зору перспективи розвитку. Особливо там, де в нас вже вибудовані позитивні довірчі політичні відносини. Наприклад, ті країни, які приєдналися до підписання комюніке першого Саміту миру. Це цільові напрямки, із ким ми далі будемо активно розвиватися", - сказав Висоцький.

Як повідомляв Укрінформ, із моменту започаткування гуманітарної програми "Grain From Ukraine" восени 2022 року Україна направила 221 тисячу тонн сільськогосподарської продукції до 10 країн Африки та Азії.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-