На Прикарпатті комунальна СЕС, зведена на очисних спорудах, з 1 липня продає електроенергію

На Прикарпатті комунальна СЕС, зведена на очисних спорудах, з 1 липня продає електроенергію

Фото
Укрінформ
На Прикарпатті, у місті Долина, КП «Водоканал», на якому звели сонячну електростанцію, з 1 липня почало продавати електроенергію на українському ринку.

Про це для представників ЗМІ повідомив міський голова Долини Іван Дирів, передає кореспондент Укрінформу.

«У грудні минулого року запрацювала перша наша комунальна електростанція, яка забезпечує електропостачання наших очисних споруд… Продавати електроенергію ми почали з 1 липня. Це здійснює наше КП «Водоканал», де ми встановили першу сонячну станцію потужністю 140 кВт… Ми - єдине в Україні комунальне підприємство, яке продає електроенергію на ринок», - зазначив Дирів.

В Долинській ТГ встановили СЕС потужністю 140 кВт на очисних спорудах Водоканалу / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

За його словами, зведена СЕС повністю забезпечує живленням роботу очисних споруд. Її потужність – 140 кВт. Економія комунального господарства вже становить більше 600 тис. грн. Є ще невеликий заробіток, але головне, кажуть у міській раді, громада має гарантоване цілодобове постачання води.

«Війна принесла нові виклики. Ми зрозуміли, що потрібно не лише економити, але й збагнули цінність енергії. Ми готові були платити за неї будь-яку ціну, але її просто не було. Тому поставили перед собою амбітне завдання – створити зовсім іншу якісну мережу, яка б змогла працювати і інтегровано в єдиній енергосистемі України, і в режимі енергоострова», - сказав Дирів.

«Потужна генерація почалась у травні. Червень-липень ми почали економити по 130-140 тис. грн на місяць… Орієнтовно, 5 600 кВт ми вже віддали у мережу», - зазначив директор КП «Водоканал» Долинської міської ради Сергій Яремків.

За словами мера Долини, на зведення комунальної електростанції з місцевого бюджету скерували 4,7 млн грн. Очікують, що вона окупиться за два роки. Окрім цього, з місцевого бюджету скерували ще стільки ж на зведення нової СЕС.

«Цього року на нашому водозаборі будується ще одна сонячна електростанція потужністю 120 кВт. Вже підписані відповідні угоди. Думаю, за місяць-два її запустять», - сказав Дирів.

Водночас, у громаді планують придбати нове обладнання на «Водоканалі». Заміна надто енергоємних насосів, які працюють ще з радянської доби, заощадить для підприємства додаткові кошти, а з часом це може дозволити знизити тариф для споживачів. Крім того, аби енергетичний сектор у громаді працював автономно, потрібні ще й «розумні мережі», а це - комплекс технічного і програмного забезпечення, який дозволяє спостерігати і управляти електромережами.

«Підключити комп’ютер до металолому – не працює. Нам потрібно змінювати виконавчі механізми, модернізувати підстанції, створювати лінії зв’язку між ними та підприємством… Не на останньому місці і нормативне врегулювання», - запевнив Дирів і додав, що попри всі труднощі Долинська громада знайшла партнерів для реалізації свого задуму.

Читайте також: Через спеку на півдні в Україні зросло споживання електрики

Підприємство з Великої Британії вже заявило про готовність допомогти створити сучасну систему ефективного енергозабезпечення в українській громаді.

Раніше в Долині повністю відмовились від централізованого опалення.

Як повідомляв Укрінформ, Миколаїв отримав €100 тисяч для встановлення сонячних електростанцій у лікарні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-