В уряді пропонують щорічну виплату дотацій аграріям з прифронтових територій

В уряді пропонують щорічну виплату дотацій аграріям з прифронтових територій

Укрінформ
Міністерство аграрної політики та продовольства пропонує запровадити в Україні щорічну виплату дотацій аграріям з прифронтових територій із моменту, коли їхня діяльність стала неможливою через воєнний стан.

Про це сказав виконувач обов’язків міністра агрополітики Тарас Висоцький на нараді щодо подальшого розвитку агросектору Чернігівської області, повідомляє Укрінформ із посиланням на Мінагрополітики.

«Аграрії, зокрема у 2-5-кілометровій зоні від кордону з РФ, не мають можливості обробляти землю чи працювати на підприємствах. Необхідно, щоб держава долучилася до компенсації витрат, яких зазнають аграрії. Пропонується щорічна виплата компенсації з моменту, коли діяльність стала неможливою через воєнний стан», - зазначив Висоцький.

Він повідомив, що наразі розробляються законодавчі зміни, які передбачатимуть дотації сільгоспвиробникам у таких регіонах. Також триває робота над оновленням і продовженням на наступні роки програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Читайте також: Війна вже завдала українським аграріям збитків більш як на $50 мільярдів - експерт

На думку Висоцького, однією із серйозних проблем для аграріїв у прифронтовій зоні є забезпечення електроенергією. Для цього були ухвалені законодавчі зміни щодо звільнення від мита та ПДВ на ввезення в Україну обладнання для енергетики та запроваджено пільгове кредитування на його придбання.

Також українських аграріїв підтримують міжнародні партнери. Висоцький поінформував, що вже зібрано заявки на безкоштовне отримання рукавів для тимчасового зберігання зернових у прифронтових територіях.

Як повідомлялось, із початку року понад 5 тис. агрогосподарств отримали більш як 28 млрд гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

minagro.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-