БЕБ завершило розслідування щодо Коломойського

БЕБ завершило розслідування щодо Коломойського

Укрінформ
Детективи БЕБ за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора завершили розслідування стосовно бізнесмена Ігоря Коломойського та колишнього керівника столичної філії одного із банків про заволодіння мільярдами гривень і легалізацію доходів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора та пресслужба БЕБ.

Їм інкримінують заволодіння понад 5,36 млрд грн коштів фінустанови, акціонерного товариства та учасників договору про спільну інвестиційну діяльність, а також легалізацію майже 4,1 млрд грн доходів, здобутих злочинним шляхом.

Як поінформували в БЕБ, детективи виділили матеріали досудового розслідування відносно відомого олігарха в окреме кримінальне провадження, де повідомили про завершення розслідування за 4 статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191.

Стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Водночас триває слідство щодо інших учасників організованої та керованої олігархом групи.

Йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення підозрюваним 5,8 млрд грн в касу банку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані.

"Частина безпідставно зарахованих на особисті рахунки олігарха грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку. Зокрема це понад 2 млрд грн", - йдеться в повідомленні БЕБ.

У БЕБ додали, що також детективи довели факт організації заволодіння бізнесменом понад 3,3 млрд грн "Укрнафта" та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність. 

Зокрема, під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний організував заволодіння коштами акціонерного товариства шляхом укладання фіктивних договорів щодо робіт, які фактично не виконувались. 

Надалі отримані незаконним шляхом понад 4 млрд грн підозрюваний легалізував. 

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня 2023 року Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Читайте також: Коломойський не зміг через суд розірвати договори поруки за кредитами з Нацбанком

Того ж дня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про призначення Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 31 жовтня з альтернативою у вигляді внесення застави у розмірі 509,96 млн грн.

16 вересня суд заставу збільшив до 3,891 млрд грн, а згодом неодноразово зменшував - до 1,9 млрд грн, яка і діє на даний час.

У липні 2024 року Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжний захід для Коломойського до 2 вересня 2024 року.

9 серпня детективи БЕБ повідомили про зміну раніше оголошеної підозри Коломойському.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-