Малі та середні інтернет-провайдери застосовують «спрощенку» на законних підставах - експерт

Малі та середні інтернет-провайдери застосовують «спрощенку» на законних підставах - експерт

Укрінформ
Сьогодні малі та середні учасники ринку телеком-послуг на законних підставах здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування. І вимоги Державної податкової служби щодо переходу на загальну систему оподаткування є необґрунтованими.

На цьому наголосив голова правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Олександр Савчук в Укрінформі під час пресконференції «Чому в Україні може суттєво погіршитися інтернет?».

«Останні кілька місяців малі та середні провайдери почали отримувати від Державної податкової служби листи, дзвінки, акти документальних перевірок з приписами перейти зі спрощеної на загальну систему оподаткування», - сказав Савчук.

Так, зокрема, 20 серпня 2024 року Головне управління ДПС у Дніпропетровській області видало роз’яснення, в якому зазначається, що фізичні особи - підприємці, які надають електронні комунікаційні послуги, у тому числі послуги доступу до мережі інтернет, не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування. І в разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів.

Як підкреслили в ІнАУ, наразі є «жорстка вимога» ДПС – завершити перехід на загальну систему оподаткування до 1 жовтня.

«Але ці спонукання є необґрунтованими, адже ніяких змін законодавства щодо неможливості перебування на «спрощенці» компаніям, які здійснюють діяльність у сфері проводового електрозв'язку, на сьогодні не існує», - додав Савчук.

За словами голови правління Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК) Наталії Клітної, положення Податкового кодексу України щодо порядку застосування спрощеної системи не можуть змінюватися рішенням контролюючого органу.

«Згідно зі статтею 4 Податкового кодексу, зміни до будь-яких елементів видатків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила та ставки. Натомість Податкова пропонує дуже різкі зміни, а свої вимоги обґрунтовує трактуванням законодавства у сфері комунікацій, яке не входить до її компетенції», - сказала Клітна.

На переконання учасників пресконференції, такі дії територіальних органів ДПС дестабілізують роботу постачальників послуг і «вбивають» малий телеком-бізнес.

Крім того, скасування «спрощенки» може призвести до низки негативних соціальних, економічних і безпекових наслідків: зростання вартості послуг, погіршення їхньої якості, а подекуди і взагалі до припинення надання доступу до мережі інтернет, зокрема, у віддалених селищах та невеличких містах.

Гравці телеком-ринку закликають владу припинити тиск на постачальників електронних комунікаційних послуг і повернути Державну податкову службу до конструктивного діалогу з галуззю.

«Ми закликаємо державу не змінювати правил оподаткування у важливих для економіки та обороноздатності галузях, якою є сфера електронних комунікацій. І запрошуємо обговорювати всі претензії, якщо вони є, і зміни до законодавства або інших нормативно-правових актів із залученням відповідних органів виконавчої влади на майданчиках Комітету з питань цифрової трансформації Верховної Ради України», - додали в ІнАУ.

Читайте також: Великі інтернет-провайдери та мобільні оператори зможуть забронювати усіх своїх працівників - які умови

Як повідомлялося, у Верховній Раді було зареєстровано урядові законопроєкти №11416 та №11417, якими вносять зміни до держбюджету та Податкового кодексу в частині підвищення податків, що має збільшити надходження до бюджету на 125 млрд грн цього року та на 341,9 млрд грн - у 2025 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-