Укренерго придбало 500 МВт «швидких» резервів на п’ять років

Укренерго придбало 500 МВт «швидких» резервів на п’ять років

Укрінформ
Укренерго провело аукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (аРВЧ) терміном на 5 років, за результатами якого придбало 500 МВт резервів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії у Фейсбуці.

Повідомляється, що за попередніми результатами, всі учасники аукціону – 35 компаній, які зробили 807 пропозицій – є переможцями.

"За попередніми результатами, в середньому було придбано 240 МВт резервів на послугу завантаження в кожній годині, що складає більше 41% від виставленої на аукціон потреби. Також закуплено в кожній годині, в середньому, близько 260 МВт послуг із завантаження та розвантаження (симетричний резерв) – 62% від потреби", - повідомляє Укренерго.

Зазначається, що ціни пропозицій завантаження коливалися в діапазоні від 484 до 971,15 грн за мегават, а на симетричний резерв – від 1049,40 до 1330,13 грн за мегават. Для порівняння, гранична ціна на послуги з придбання резервів складає 1339,82 грн/МВт.

Переможці аукціону з надання послуг аРВЧ матимуть фіксований у євро контракт з Укренерго на 5 років, з відтермінуванням початку надання послуги на один рік - тобто, вони повинні побудувати нові установки та пройти сертифікацію до жовтня 2025 року.

Читайте також: Рада спрямувала дохід Укренерго від продажу перетинів на погашення боргів

Допоміжні послуги з надання автоматичного резерву відновлення частоти – це послуги з готовності генеруючого обладнання постійно реагувати на зміну міждержавних перетоків між енергосистемами України та сусідніх держав. Цей резерв надається автоматично, а час повної активації не перевищує 15 хвилин.

"На попередньому аукціоні 15 серпня, ми придбали 100 МВт резервів підтримки частоти на п’ять років. Це означає, що через рік в системі з’явиться 600-650 МВт нових електроустановок. Для розуміння, така потужність дорівнює споживанню великого українського міста, в якому розташовано багато промисловості", - прокоментував результати аукціону голова правління Укренерго Володимир Кудрицький у Фейсбуці.

Він додав, що сумарна потреба в аРПЧ становить 1000 МВт. Оскільки Укренерго викупило не всю потребу, компанія буде готуватися до проведення ще одного спецаукціону з аРВЧ у жовтні.

Як повідомлялося, 15 серпня Укренерго провело перший довгостроковий аукціон із закупівлі допоміжних послуг на 5 років, на якому була викуплена вся потреба резервів підтримки частоти - 99 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-