Нацбанк спростував інформацію про штрафи за порушення правил фінмоніторингу

Нацбанк спростував інформацію про штрафи за порушення правил фінмоніторингу

Укрінформ
Національний банк України спростував інформацію про те, що банки почали штрафувати своїх клієнтів за порушення правил фінансового моніторингу.

Про це повідомила пресслужба НБУ у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

У пресслужбі Нацбанку наголосили, що чинне законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінмоніторингу та стягнення за це "штрафів".

"Національний банк України зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ", - зазначили в регуляторі.

У Нацбанку пояснюють, що банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу.

Натомість, відповідно до закону про фінансовий моніторинг, банк має право розірвати ділові відносини з клієнтом та припинити його обслуговування, зокрема й закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.

Читайте також: Нацбанк посилює нагляд за фінансовим ринком

У разі закриття рахунку клієнта банк повертає кошти готівкою або шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами. При цьому банк може брати стандартну комісію за проведення такої платіжної операції.

Як повідомлялося, деякі джерела поширювали неправдиві твердження про те, що банки почали стягувати на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються на рахунках клієнтів, у разі порушення ними правил фінансового моніторингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-