Нацбанк оновив порядок ведення касових операцій у гривні

Нацбанк оновив порядок ведення касових операцій у гривні

Укрінформ
Національний банк України вніс зміни до порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку, передає Укрінформ.

Зазначається, що зміни спрямовані на приведення порядку у відповідність до актуальних вимог законодавства та нормативно-правових актів регулятора.

Зокрема, Національний банк виключив можливість отримання готівки суб'єктами господарювання за розрахунками з громадянами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку.

Тепер такі кошти спочатку мають зараховуватися на поточний чи платіжний рахунок суб'єкта господарювання, і лише потім можуть видаватися готівкою.

Водночас для громадян жодних змін не відбулося. Вони, як і раніше, можуть розраховуватися за послуги та товари як безготівково, так і готівкою, зокрема під час переказу коштів без відкриття рахунку.

Крім того, регулятор уточнив термін "небанківський надавач платіжних послуг", змінив порядок здавання готівки комерційними агентами банків та небанківськими надавачами платіжних послуг, а також встановив нові вимоги до банків та підприємств щодо інкасації коштів.

Читайте також: Українці надають перевагу безготівковим та безконтактним розрахункам

Національний банк також надав суб'єктам господарювання можливість використовувати під час розрахунків готівкові кошти, отримані з платіжних рахунків, відкритих у небанківських надавачах платіжних послуг.

Зміни набувають чинності з 29 серпня 2024 року.

При цьому надавачі платіжних послуг, їх комерційні агенти та підприємства, які здійснюють інкасацію коштів, матимуть шість місяців перехідного періоду для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог.

Як повідомляв Укрінформ, у травні цього року Національний банк пропонував для повторного громадського обговорення зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-