Комітет ВР підтримав оновлену версію законопроєкту про підвищення податків - ключові зміни

Комітет ВР підтримав оновлену версію законопроєкту про підвищення податків - ключові зміни

Укрінформ
Комітет Верховної Ради рекомендував парламенту прийняти за основу доопрацьований законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.

Про це повідомив у Телеграмі голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає Укрінформ.

"За" проголосували 17 членів комітету, "проти" - 2. Як зазначається, була тяжка дискусія щодо вилучення норми про податок 50% на банки. Депутати виступили за це, проти виступили НБУ та Мінфін, також категорично проти цієї норми виступає МВФ.

Доопрацьованим законопроєктом передбачається, зокрема:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку ІІІ групи; 
  • встановлення військового збору для ФОП - платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% мінімальної ЗП.
  • визначено, що встановлені особливості оподаткування військовим збором діятимуть до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан;
  • встановлення ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;
  • вдосконалення запропонованої моделі визначення розміру авансових внесків у цілях оподаткування прибутку підприємств, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним;
  • щомісячне подання звітності про суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і суми утриманого з них податку, а також суми нарахованого єдиного внеску.

Голосування законопроєкту у залі Верховної Ради заплановане на наступний тиждень.

Читайте також: Підвищення податків: чи є альтернативні варіанти?

За словами депутата, передбачається також розробка окремого законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування надходжень від військового збору до спецфонду Держбюджету з метою їх цільового спрямування на потреби безпеки і оборони.

Як повідомлялось, у липні Верховна Рада зареєструвала урядовий законопроєкт №11416 про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити низку податків та зборів.

Документ передбачає джерела фінансування сектору безпеки та оборони ще на 500 млрд грн у 2024 році. З них 120 млрд грн пропонується профінансувати за рахунок податкових заходів, решту – за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання доходної частини держбюджету, у тому числі за рахунок детінізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-