Вплив змін клімату та війни на зрошувальне землеробство України: дослідження Світового банку

Вплив змін клімату та війни на зрошувальне землеробство України: дослідження Світового банку

Укрінформ
Експерти Світового банку під час онлайн-зустрічі з представниками Мінагрополітики представили глобальне дослідження ситуації в зрошувальній системі України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Згідно з результатами дослідження, система іригації України в умовах адаптації до зміни клімату потребує модернізації.

“Модернізація необхідна, щоб була можливість задовольняти зростаючий попит агросектору на водні ресурси. Також треба визначити території з доступними водними ресурсами для задоволення майбутнього попиту на зрошення в сільському господарстві”, - йдеться у повідомленні.

Експерти зазначили, що успішному розвитку меліорації сприятиме децентралізація іригаційних систем, перехід на крапельне зрошення.

За словами виконуючого обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, через цьогорічну посуху врожай зернових та олійних буде меншим на 15% у порівнянні з 2023 роком.

“Результати дослідження Світового банку важливі, щоб розуміти загрози для сільського господарства через зміну клімату та воєнні дії. Також це необхідно, щоб визначити пріоритетні території, які підходять для розширення або створення зрошувальних систем”, - наголосив Висоцький.

Читайте також: Україна експортувала понад 6,7 мільйона тонн зернових

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році в Україні зрошувалося близько 100 тис. га, тоді як до війни площа сільськогосподарських земель під зрошенням сягала 600 тис. га.

У 2019 році уряд схвалив Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року. Стратегія була розроблена спільно з фахівцями Світового банку та програми USAID АГРО.

У 2022 році був прийнятий Закон України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який надав аграріям можливість об’єднуватись в ОВК та отримувати меліоративні системи нижнього рівня для спільного розвитку меліорації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-