Як уряд планує розвивати малий та середній бізнес - схвалена стратегія

Як уряд планує розвивати малий та середній бізнес - схвалена стратегія

Укрінформ
Уряд очікує на збільшення українських експортерів, зниження рівня безробіття й покращення індексу економічної свободи бізнесу завдяки ухваленій Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва (МСП) на період до 2027 року.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки України, передає Укрінформ.

За оцінками Міністерства економіки, реалізація Стратегії призведе до покращення індексу економічної свободи бізнесу щонайменше на 14 пунктів — до 75+/100, зростання наукоємності валового внутрішнього продукту до +0,7%, збільшення кількості експортерів до більш ніж 35 тисяч. Очікується також зниження рівня безробіття з 18,3% до 11%.

Зазначається, що урядова стратегія розвитку малого та середнього підприємництва (МСП) окреслює чотири ключові напрямки діяльності:

1. Відновлення та спрощення бізнес-процесів. Стратегія передбачає полегшення доступу до фінансування, зменшення регуляторного тиску та впровадження нових інструментів підтримки. Цьому сприятимуть програми державної політики «Зроблено в Україні»: гранти для переробних підприємств, «Доступні кредити 5-7-9», можливості страхування від воєнних ризиків

2. Інноваційний розвиток, цифрова трансформація та “зелений перехід”. Стратегія пропонує створення галузевих кластерів та наукових парків для стимулювання інвестицій та регіонального розвитку. Планується впровадження технологій штучного інтелекту, електронного виставлення рахунків та системи миттєвих платежів. Для сприяння "зеленому переходу" передбачається розробка онлайн-інструменту для оцінки вуглецевого сліду підприємств та проведення професійних енергоаудитів.

Читайте також: Президент підписав закон, який спрощує ведення бізнесу

3. Розвиток людського капіталу та підприємництва. Стратегія передбачає впровадження програм дуальної освіти та спеціальних ініціатив для підтримки жінок, ветеранів та людей з інвалідністю у бізнесі. Планується також розширення мережі регіональних офісів "Зроблено в Україні" для підтримки мікро- та малих підприємств.

4. Підвищення конкурентоспроможності та збільшення експорту. Стратегія передбачає співпрацю з міжнародними організаціями, такими як Enterprise Europe Network та Erasmus for Young Entrepreneurs. Планується подальший розвиток бренду "Зроблено в Україні", надання підтримки у пошуку партнерів та веденні міжнародних переговорів, а також розширення діяльності Експортно-кредитного агентства.

Для посилення міжнародної підтримки Україна разом з Німеччиною запустила Альянс стійкості МСП, який координуватиме зусилля з розвитку екосистеми малого та середнього бізнесу відповідно до нової стратегії.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів 30 серпня схвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-