Бізнес пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк

Бізнес пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк

Укрінформ
У серпні бізнес другий місяць поспіль продовжив пом’якшувати оцінки поточних результатів своєї діяльності, адаптувавшись до складних умов війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами опитування керівників підприємств у серпні 2024 року.

У Нацбанку зазначають, що у серпні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становив 48.4 порівняно з 44.4 у липні.

«На тлі високих очікувань щодо темпів зростання закупівельних цін, підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, спрогнозували помірніше здорожчання цін/тарифів на власну продукцію/послуги», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підприємства будівництва продемонстрували оптимістичні очікування щодо економічних результатів своєї діяльності завдяки сприятливим погодним умовам, зростанню внутрішнього попиту та бюджетному фінансуванню на відновлення інфраструктури й доріг: секторальний індекс у серпні становив 50.7 порівняно з 49.6 у липні. Будівельники очікували на подальше збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, але менш упевнено прогнозували збільшення обсягу закупівлі послуг підрядників.

«Підприємства торгівлі поліпшили очікування щодо результатів своєї діяльності під впливом сталого внутрішнього попиту, помірної інфляції та достатньої пропозиції товарів: секторальний індекс у серпні становив 50.4 (у липні – 44.7)», – інформують у Нацбанку.

На зміну попереднім негативним прогнозам, торговельні фірми тепер передбачають зростання товарообігу та закупівель. Покращилась також їхня оцінка товарних запасів.

«Підприємства промисловості пом'якшили стримані очікування щодо результатів своєї діяльності, зважаючи на дефіцит електроенергії, брак кваліфікованих працівників і збільшення виробничих витрат: секторальний індекс у серпні становив 48.6 (у липні – 45.8)», – повідомила пресслужба НБУ.

Опитані підприємства прогнозують зростання виробництва та нових замовлень, на відміну від оцінок двох попередніх місяців. Вони також більш оптимістично оцінили експортні замовлення, запаси сировини та залишки готової продукції, але їхні очікування щодо обсягу незавершеного виробництва стали більш стриманими.

Підприємства сфери послуг зберегли найбільш стримані оцінки результатів своєї економічної діяльності: секторальний індекс становив 46.5 у серпні (в липні – 42.5). Компанії позитивніше оцінили обсяги наданих, поточних та нових замовлень, але проблеми з енергією, кадрами та витратами стримують позитивні оцінки.

Читайте також: Нацбанк посилює нагляд за фінансовим ринком

«Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збільшення чисельності працівників. Натомість респонденти інших секторів прогнозували скорочення персоналу, хоча й нижчими темпами, ніж у попередньому місяці. Найстриманіші оцінки в керівників торговельних підприємств», - підсумували у Нацбанку.

Як повідомлялося, опитування проводилося з 5 до 23 серпня 2024 року. У ньому взяли участь 440 підприємств. Серед опитаних підприємств 43,6% – компанії промисловості, 29,1% – сфери послуг, 22,0% – торгівлі, 5,2% – будівництва; 31,1% респондентів – великі підприємства, 26,8% – середні, 42,0% – малі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-